Hozzuk helyzetbe a Parkinson-kórban szenvedőket

Terület:
termékek
Címkéi:

A feltalálók átültették a gyakorlatba a Remegéskiegyenlítő Technológiát. A Liftware, egy új technológia a Lift Labs-től (Lynx Design), segíthet javítani a Parkinson-kórban szenvedők életminőségét. A Liftware a LiftWare evőeszközök egy újabb állomása a termékfejlesztésben, remegéskiegyenlítő technológiát alkalmaz AnupamPathak, PhD., P.E. kutatásaira alapozva.

Pathak, a Lynx Design alapítója és ügyvezetője kifejtette aLiftWare mögött álló kutatás és koncepció lényegét. Az ötlet az aktív gátlás elvét használja (amit jelenleg a fülhallgatók zajgátlásánál használnak), hogy stabilizálja a nagyobb skálájú mozgásokat, mondja Pathak. “A Michigani Egyetemen írtam a PhD-met arról, hogy milyen új anyagokat lehet alkalmazni az aktív gátlásnál a hadseregben. Rájöttem, hogyan minimalizáljam az emberi remegéshez használt aktív gátló eszköz méretét, és megállapítottam, hogy ez a tökéletes alkalmazása az aktív gátlás technológiájának.” Tanulmányai során Pathak észrevette, hogy a kis léptékű technológia a Parkinson-kórban szenvedő emberek segítésére lett kifejlesztve. Pathak szerint a korábban kifejlesztett remegéscsökkentő eszközök úgy néztek ki, mint egy robotkar, amit ő nem használna nyilvánosan. Azt gondolta, hogy az aktív gátlás koncepciója nagy segítség lenne ezen a területen.

 

Ahelyett, hogy a remegő kezet kényszerítenénk megállásra, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat, a LiftWare a válasz a remegésre és stabilizálja, amit valaki megpróbál kézben tartani. Az első termék egy kanál, ami folyamatosan egy helyben tartja magát, miközben a használója remegteti. Amikor a Parkinson-kórral élő emberek használják az eszközeinket, a hatás egészen figyelemreméltó – mondja Pathak. Gyakran látunk embereket, akik a hagyományos kanállal kilöttyintik az ételt, de a LiftWare-rel könnyen és sikeresen viszik az emberek az ételt a tányértól a szájukig. Pathak klinikai kísérletekkel tesztelte a technológiát 15 önkéntes páciens segítségével a Michigani Egyetemen. A neurológus először megállapította a remegés súlyosságát minden résztvevőnél, és alapvető feladatokat végeztetett el velük (evés, tárgyak mozgatása stb.) a Liftware segítségével. A páciens és a neurológus nem tudta, hogy az aktív stabilizáció be van-e kapcsolva a kísérlet alatt, vagy sem. Mindenkinél, aki használta az eszközt, a remegés 75%-os csökkenését mértük a műszereinkkel – mondta Pathak. Továbbá klinikai javulást mutattunk ki a különböző feladatoknál, többek között az evésnél és a tárgyakkal való manipulációnál. Az elkövetkező hónapokban közzé is tesszük az eredményeinket. Az egészségügyi kormányzat anyagi támogatása elősegítette a korai kutatást, fejlesztést, kísérleteket és a Lifware piacra juttatásának terveit. Pathak szerint a kormányzat nagy segítséget nyújtott. “Szerintem ez sokat elárul az ET-tudatosság növekedéséről. Nem tartanánk itt a kormányzati támogatás nélkül. Nagy lelkesedéssel folytatom az intenzív munkát és látom a technológia fejlődését.”

 

A Lift Labs csapatában Pathak erős elektro-mechanikai mérnöki és anyagtudományi hátterén kívül, John Redmond, PhD senior mechanikai tervezőmérnök és Michael Allen mechanikai mérnök is dolgozik. Az ET-betegek által élvezett lehetséges előnyök azonnaliak és gyakorlatiak. A LiftWare mögötti egész koncepció lényege a felhasználó emberi méltóságának tisztelete. Sokáig tartott az intuitív és elegáns tervezés, aminek eredményét szeretnénk átadni a barátainknak és a családunknak, mondja Pathak. Úgy működik, mint egy hordozható evőeszköz, amit használhatunk otthon vagy magunkkal is vihetünk és tölthető az akkumulátora, mint egy elektromos fogkefének. A Lift Labs csapata dolgozik megoldásokon az ivás és a kefehasználat kapcsán, de várja ET-ben szenvedő betegek visszajelzéseit és javaslatait a termékekkel kapcsolatban. Időközben a cég elkészült a kanál prototípusával és jelenleg a gyártókkal tárgyal. 2013 márciusától kezdjük el a megrendeléseket feladni a LiftWare-nek, és bízunk a technológiánk sikerében, mondja Pathak. A cég most indult, a működéséhez az anyagi fedezetet a sikeres gyártás és eladás biztosíthatja. Anyagi támogatást fogunk adni a gyártáshoz és növelni fogjuk a költségvetést az elkövetkező hónapokban. Pathak többet remél a LifeWare-től, mint egy remegéskiegyenlítő termék fejlesztése és eladása. A technológiát a Parkinson-kóros emberek igényei alapján fejlesztik. Szeretnénk, ha az étkezés nemcsak evés lenne, hanem a barátokkal és a családdal való együttlét – mondja Pathak. A termékünk javítja az ET-ben szenvedő emberek étkezéssel kapcsolatos érzéseit, és szeretnénk, ha mindenkihez eljutna, akinek szüksége van rá.

tremor_illustration 400 pixelstablewarepixels

forrás: http://essentialtremor.org/treatments/assistive-devices/liftware/

Közösségi megosztás