Egyetemes tervezés: Szép és kényelmes WC mindenkinek

Címkéi:

Egyetemes tervezésű Szép és kényelmes WC

Egyetemes WC: Szép és kényelmes fürdőszoba mindenkinek

A wc-re könnyen át lehet csúszni a kerekesszékből. Noha a közterületeken sok segédeszköz hozzáférhető a fogyatékos emberek számára, ezek nem mindig megfelelőek. Például a wc-ket nehezen használják a kerekesszékesek, bár megfelelnek a törvényi előírásoknak. Az Egyetemes WC hozzáférhető. A wc az egyetemes tervezés elvei szerint készült és egyformán tudja használni mindenki, így a fogyatékos emberek sem érzik kirekesztve magukat.

Az Egyetemes WC rendelkezik az összes wc-kre jellemző funkcióval, elegendő tér van körülötte, tartozik hozzá egy mosdókagyló is, de a legfontosabb az, hogy az ép és fogyatékos emberek egyformán tudják használni a hát- és melltámlának köszönhetően. Helyet is megtakarít, mert negyedannyi a helyigénye, mint a hagyományos fogyatékos wc-knek. Továbbá víztakarékos is, mert újrahasznosítja a mosdókagyló vizét.

A fogyatékos emberek nem vágynak különleges dolgokra. Együtt szeretnének élni az épekkel. Az Egyetemes WC rugalmas, segítségével a fogyatékos és az idős emberek elfelejthetik a korlátaikat. Nem kell külön közterületi wc az épeknek és a sérülteknek, ami jelentős lépés a társadalmi integráció útján. A hagyományos fogyatékos wc-ket nem szívesen használják azok, akiknek készültek. A wc-ken lévő jelzés rossz érzéseket kelt a kerekesszékesekben.

A nem kerekesszékes fogyatékos emberek pedig azt hihetik, hogy a wc csak kerekesszékeseknek van fenntartva és nem fogják használni. Az ilyen jelzések elkülönítik a felhasználókat a többségi társadalomtól.

Annak is van egy negatív felhangja, hogy szűken értelmezik azt az előírást, hogy a közterületeken kell lenniük fogyatékos embereket segítő segédeszközöknek. Tágabb, befogadóbb értelmezés lenne az, hogy a fogyatékos embereket segítő létesítményeket a fogyatékos emberek kényelmesen tudják használni.

A legtöbb fogyatékos wc-t funkcionális és mechanikai megfontolások mentén tervezik, de nem gondolnak az érzelmi összetevőkre. A mindenki által használható wc-ken nincsenek megkülönböztető jelzések, ezért a fogyatékos emberek nem érzik magukat kirekesztve. Az Egyetemes WC innovatív módon és harmonikusan ötvözi a fogyatékos és az ép emberek igényeit. Az alakja olyan, mint a hagyományos wc-ké, ezért az épek is kényelmesen tudják használni. És mivel nincs ráírva, hogy „fogyatékos”, a fogyatékos embereknek sem ciki használni. A kerekesszékeseknek sem kell meghajolni vagy tekeregni, hanem egyszerűen átcsúsznak a kerekesszékről a wc-re. Egy melltámlának dőlve stabilabban és kényelmesebben ülhetnek. A melltámlán lévő fogók segítenek az átülésnél. A kézsérülteknek és az épeknek a melltámla háttámlaként funkcionál. A wc acéllal van bevonva, hogy ne sérüljön a kerekesszékkel való érintkezéskor. A wc felületének azon része, amellyel az ember teste érintkezik, speciális anyaggal van kezelve, hogy ne legyen hideg. Az Egyetemes WC iránti kereslet folyamatosan nő. Japánban kevés gyerek születik és egyre több az idős ember és sok japán cég keményen dolgozik azon, hogy kiszolgálja ezt a réteget.

Túl azon, hogy az Egyetemes WC-k hely- és víztakarékosak, a cégek költségeit is csökkentik és jobb szolgáltatást jelentenek a vevőik részére. Az emberek a cég részének érzik magukat és hűségesebbek is lesznek a céghez.

.Egyetemes tervezésű Szép és kényelmes WC használati útmutatója

Közösségi megosztás