Projektek

2015. december 3-án a Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.), a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) és a Spanyol Vakok Nemzeti Szövetsége (ONCE) együttműködési megállapodást írt alá, melynek fontos eleme volt, hogy az SzZrt. és a FESZT kibocsátotta a Nagykarácsony elnevezésű sorsjegyet, melynek bevételéből a fogyatékossággal élő személyeket támogatják.

A támogatás részeként Magyarországon egyedülálló, befogadó, mindenki számára használható játszóterek épülnek, ahol fogyatékossággal élő és “ép” gyermekek az együttjátszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké.

2018. év során három ilyen egyetemesen tervezett játszóteret adtak át (Budapesti Csillagház Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény kertjében, a veszprémi Kálvin János Parkban és a Miskolci Éltes Mátyás Általános Óvoda, Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény belső udvarában). 2019-ben pedig további további ötöt (Budapest, 8. kerület Német u.12-„Cifra Palota Játszótér”; Budapest, 4. kerület Lóverseny tér-„Kincses Sziget Játszótér”; Budapest, 18. kerület- „Némo Sziget Játszótér”; Sopron, Erzsébet Kert-„Tündérkert Játszótér”; Pécs, Béke Park-„Őskori Játszótér”).

Az Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpont (ETIKK) a Szerencsejáték Zrt. felkérésére szakértelmével a projektben 2017-2019-ben folyamatosan részt vett, az egyetemes tervezési és akadálymentesítési feladatokat segítette.

Milyen az egyetemesen tervezett játszótér?
Az egyetemesen tervezett játszóterek: befogadó, inkluzív, mindenki számára tervezett játszóterekként nem pusztán akadálymentesítési megoldásokat kereső, hanem proaktív gondolkodásmódot feltételező tervezési metódussal létrehozott projektek, ahol fogyatékossággal élő és “ép” gyermekek az együtt játszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké.

A játszótéren megjelenő inkluzív játszótéri elemek olyan, az együtt játszás lehetőségét biztosító játékok, melyek nem feltétlenül speciális kialakításúak, de hozzáférhető játékélményt biztosítanak, megfelelő eszközkiképzéssel, burkolattal, megközelítési felülettel, akadálymentes közlekedési pontok biztosításával.