Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Ergonómia és Pszichológia Tanszék összefogása az akadálymentesség jegyében

 

2013. szeptember 30-án az Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) által létrehozott ETIKK képviseletében Tóth Zoltán nevű kollegánk részt vett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Ergonómia és Pszichológia Tanszék hallgatóinak egy fontos közlekedési csomópont helyszíni bejárásán.

 

A találkozó lényege az volt, hogy a napjainkban tervezőknek tanuló diákok, a jövő tervező mérnökei  hogyan tudják az egyetemes tervezés alapelveit figyelembe véve úgy megtervezni a környezetünket, tárgyainkat, berendezéseinket,  a közlekedési eszközöket, hogy az minden sérült ember számára egyenlő eséllyel hozzáférhető, maradéktalanul használható legyen.

 

2 kerekesszék segítségével megvizsgáltuk a járda és az úttest közti, továbbá a téren található szintkülönbségeket, a zebrán való áthaladás veszélyeit, akadályait, a megállókban való könnyed áthaladást kerekesszékkel, illetve a mostanában divatosnak ható, de annál kevésbé kényelmes közlekedést biztosító macskakőre hasonlító térköveket.

 

 

 

A találkoztunk esetenként 30 cm magasságú járdaszigettel, amiről kerekesszékkel lehetetlen a lejutás és 200 m megtétele után sem találtunk megfelelő átkelési lehetőséget. Találtunk hiányosságokat, pl. az információ területén is  nem lehet tudni, hogy milyen busz honnan és hova tart.

 

Összességében hasznos volt a találkozó, hisz a jövőnket tervező fiatal titánok láthatták teljesen más szemszögből nézve azokat a problémákat, amit két lábon járó emberként nem lehet érzékelni!

Köszönjük az együttműködést Jókai Erika egyetemi tanársegédnek!

 

Közösségi megosztás