Sportlétesítmények egyetemes tervezés szerinti felmérései, véleményezése

Terület:
épített környezet

Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont 2016. év folyamán a B2024 Zrt. felkérésére több sportlétesítmény egyetemes tervezés szerinti auditját végezte el. A felmérések és elemzések során stadionok, sportközpontok, uszodák, sportpálya, valamint többfunkciós csarnok is tüzetes vizsgálat alá kerültek. Az akadálymentesítési szempontok figyelembevételén túl az egyetemes tervezés elveinek való megfelelést is elemeztük. Méltattuk többek között az akadálymentes megközelítési, parkolási lehetőségeket, a közlekedő terek, bejáratok használati módjait, s sportfunkcióknak való megfelelőséget, a vendégek és sportolók eseményekkel kapcsolatos használati lehetőségeit, a teljes körű hozzáférést biztosító segítő technológiák meglétét, stb…

A felmérés több hónapon át tartó munkálatokkal járt. A helyszíni bejárásokon Központunk a felhasználói tesztcsoportjával végezte a feladatokat, minden esetben szakmérnöki irányítással. Rengeteg mérés, fotódokumentáció és utánellenőrzés következett, a munkánk során számos esetben találkoztunk jó és vállalhatatlan megoldásokkal egyaránt. A hibákat, és az azok orvoslására szolgáló javaslatokat az auditokban rögzítettük. A meglévő helyszínek vizsgálatán túl, elemeztünk még különböző tervezési fázisban lévő létesítményeket is, melyhez a megrendelőnk biztosított számunkra felhasználható dokumentációkat. Vizsgáltuk továbbá a Volánbusz, a BKK és a MÁV jelenlegi szolgáltatásait, az állomások, a megállók kialakításait, illetve a járatok használhatóságát.

Sokszor találkoztunk azzal a problémával, hogy a tervezőasztalon megálmodott kiváló megoldások és a valóság bizony ütközik. Ez annak a felismerését vetítette elő, hogy az egyetemes tervezés és az akadálymentesítés konkrét megvalósulása ellentmondásos ma hazánkban. Az okok kutatására két workshopot is indítottunk szakmai, illetve szélesebb körben, hivatali szervek bevonása mellett.

Felmérés a tesztcsoporttal
Az egyik akadálymentes megoldás
Workshop az érintett témában

 

Közösségi megosztás