Főiskola és kollégium

Terület:
épített környezet

SOTE Egészségügyi Főiskola és nyelvvizsga központ

mindenki számára hozzáférhetőség vizsgálata

1046 Budapest, Erkel Gyula utca 26.

SOTE Egészségügyi Főiskola és nyelvvizsga központ

 

Helyszíni szemle

 

Az épület főbejárata 2 db lépcsőfokkal nem akadálymentes. Akadálymentes parkoló az utcán nincsen kialakítva, az autók párhuzamos beállással parkolnak, zsúfoltak.  Új akadálymentes parkoló kialakítása az utcán a meglevők elvételével történhetne, de az előírt min. 360 cm parkoló szélesség biztosítása egy síkban nem oldható meg, mert keskeny a járda.

A hátsó udvarra a szomszéd utcából akadálymentesen be lehet jutni, az udvar és a hátsó bejárat között egy lépcsőfoknyi szintkülönbség van. Az akadálymentes parkolók kialakítása az udvarban megoldható.

Vandálbiztos, időjárásálló fémházas videós kaputelefon elhelyezhető oszlopon távnyitó berendezéssel, így a portáról egyszerűen nyitható a kapu.

Az udvarban 2 db akadálymentes parkoló is kialakítható közös kiszállósávval, elegendő zöldfelület marad.

A meglevő térkő burkolatú járda megemelésével, 2%-os minimális lejtés kialakításával az egy db lépcsőfok könnyen eltüntethető, gyakorlatilag tereprendezést jelent.

A bejárati előtérből két épületszárny nyílik, mindkettő félszint eltolással lépcsőkön közelíthető meg. A nyelvvizsgaközpont tantermei, vizsgatermei félszint eltolással találhatóak az épület hosszabb szárnyában, felvonó nincsen. A rövidebb szárnyban a gazdasági osztály működik.

A tantermek a félszinten, és első emeleten találhatóak, a II. emeleten kollégium működik.

 

Javaslatok

 

Megközelíthetőség:

  1. lehetőség: korlátlift – nem javasolt, mert nehézkes a használata a személyzettel együtt, karbantartása bonyolult, önállóan nem használható.

Hátránya, hogy sem a gazdasági szárny, sem az iskola 1. emelete, sem a 2. emeleti kollégium nem érhető el akadálymentesen. Az ár- értékarány rossz, kb. 2,5 millió Ft.

  1. lehetőség: függőleges emelőlap – mivel az intézmény tulajdonában van egy emelőlap, ideiglenes beüzemelése elképzelhető a meglevő lépcsőre telepített acélszerkezettel a lépcsőt tartó födémszélekre terhelve. Egy kerekesszékben ülő dolgozó oktatás után egy saját kártya használatával akár önállóan is használhatja. Hívógombot kell telepíteni az induló és érkező szintre is az ügyfeleknek. Hátránya, hogy sem a gazdasági szárny, sem az iskola 1. emelete, sem a 2. emeleti kollégium nem érhető el akadálymentesen. A költség a lépcsőre telepítés költsége.
  2. lehetőség: felvonó – ez a javasolt megoldás, hosszú távon megoldja az épület teljes akadálymentesítését és minden szolgáltatást hozzáférhetővé tesz. Az udvari felvonó könnyen hozzáépíthető az udvari homlokzathoz a meglevő ablakok egyik függőleges sora parapetfalának kibontásával és egy kollégiumi szoba megszüntetésével. Telepítésével a meglevő helyiségekhez nem kell sehol hozzányúlni vagy födémet bontani.

A meglevő emelőlap telepíthető a gazdasági szárnyhoz, vagy egy befizetéseket végző helyiségfunkció áttelepülhet a vizsgatermek szárnyába.

A felvonó ára az épített akna nélkül kb. 7 millió Ft.

A főbejárat is akadálymentesíthető a közterületi járda megemelésével, 5%-os lejtéssel újraburkolva, de ez picit költségesebb megoldás, mint az udvari, és a belső parkoló kialakításával az udvari bejárat átalakítása előnyösebb.

Minden szolgáltatáshoz egyenlő esélyű hozzáférést kell biztosítani:

Akadálymentes wc kialakítható az egyik női mosdóból a tantermes épületszárnyon.

A kollégiumban egy szoba mindenki számára történő hozzáférhetőségét is jó lenne megoldani. A bútorozás kerekesszékkel megközelíthető legyen, a szoba berendezése mellett maradjon hely manőverezni. Az egyik zuhanyzót már felújították, sajnos ott tálcás zuhanyállások vannak, de a másik kétállásos zuhanyzót padlóban kialakított vonalmenti összefolyós zuhanyzóvá kellene átalakítani a felújítás során, amely kerekesszékkel is megközelíthető lehet a későbbiekben.

Infokommunikációs akadálymentesítés:

Gondolni kell az infokommunikációs akadálymentesítésre is.

Tájékoztató táblák: színkontrasztok, színkódok, sok piktogram, ami nemzetközileg is érthető.

Vezetősáv: beltérbe utólag ragasztott, pálcikás poliuretán vezetősáv, fekete színben javasolt.

Tűzjelzés hang- és fényjelzéssel együttesen, akadálymentes szobában ajtócsengő jelző, stb.

Beruházás indítása:

A további részletek a tervezés során alakíthatóak ki, napi szintű tervezői – egyetemes tervezés szakértői közötti egyeztetés javasolt.

Javasolt, hogy az egyetemes tervezésbe és mindenki számára használható eszközök beszerzésébe vonják be a fogyatékos személyek szervezeteit. Egyesületünk Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja (ETIKK) – megbízás alapján – minden fogyatékosság típusra kiterjedően tud egyetemes tervezési és akadálymentesítési tanácsokat adni ezen a területen. Szükség esetén konzultál a különböző fogyatékos személyeket képviselő szervezetekkel – ez a konzultációs mechanizmus már az ETIKK kialakítása óta működik.

Javasoljuk, hogy a tervezési program kialakításánál és a funkciósémánál már legyenek bevonva a fogyatékossággal élő emberek, mint felhasználói teszt csoport. A felhasználói tesztcsoport az ETIKK-ben rendelkezésre áll.

Közösségi megosztás