Családi mosdók

Terület:
épített környezet

Családi WC-k kialakítása

 

Az emeleti “akadálymentes WC” nem akadálymentes az OTÉK előírásai szerint, az átalakításhoz újabb területre lenne szükség.

 

OTÉK  99. §(5)321 A közhasználatú építmény és az (1) bekezdés szerinti terület akadálymentes használatához nemektől független, kerekesszéket és más segédeszközt használó személyek részére alkalmas illemhelyet kell létesíteni, amelyek számát a tervezési programban rögzíteni kell. Az akadálymentes használat céljára szolgáló illemhely méretének, berendezési tárgyai elhelyezésének és kialakításának biztosítania kell a rendeltetésszerű használatos a WC-csésze minimum három módon (szemből, oldalról, átlósan-szemből) történő megközelíthetőségét, valamint a helyiségben a kerekesszékkel történő 360°-os megfordulást.

 

A külön családi illemhelyre vonatkozóan magyar előírások nincsenek, az 2010 ADA Standards amerikai előírásokból a “family restroom” kialakítását vettem alapul.

A gyermekekre vonatkozó méreteket a TERVEZÉSI SEGÉDLET AZ AKADÁLYMENTES ÉPÍTETT KÖRNYEZET MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ c. dokumentumból vettem (továbbiakban segédlet).

 

Az emeleten nem fér el a gyermek WC csésze a bővített területtel sem. Amennyiben nincs lehetőség további területbővítésre, abban az esetben oda kombinált felnőtt-gyermek ülőkét javasolok.

 

A mosdókagylókkal kapcsolatban annyi a megkötés, hogy térdszabad legyen, illetve javasolnám, hogy az állítható magasságú legyen, így nincs szükség külön gyerek kézmosóra. Nem kell a mosdónak konkávnak lennie vagy dönthetőnek, és lehet pultba épített is, én azt javasolnám.

 

http://www.granberg.se/care/index.php?language_id=2&nav_id=3&kat_id=63&produkt_id=746

családi mosdó, állítható magasságú csap

 

A földszinten kialakítható a családi vizesblokk mindkét helyiségben. Bejelöltem az alaprajzokon a helyigényeket és fordulóköröket, amelyek a segédlet ajánlásai.

 

A gyermek WC csészére javaslat:

 

http://www.proidea.hu/meszaros-es-tarsa-kft-228291/ponte-giulio-bolcsodei-ovodai-szaniterek-352615.shtml

 

családi mosdó2

 

Az Alföldi Bázis gyerekWC csészéje alsó kiömlésű.

 

családi mosdó3

Közösségi megosztás