Red Dot Award: magyar tervező a csúcson Szingapúrban

Egy balatoni hajó formaterve bizonyult a legjobbnak a világ egyik legrangosabb versenyén a hétvégén Szingapúrban. A 31 éves Policsányi István lett a Red Dot Design Concept Award egyik idei nyertese.

A design világában a Red Dot Award a legrangosabb megmérettetés. A tervezők és a gyártók három kategóriában versenyezhetnek egymással. Egyrészt azokkal a termékekkel, amelyek termelése és kiskereskedelmi árusítása is az adott évben indult. Másrészt összemérhetik tudásukat a termékkommunikáció és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások területén. A harmadik pedig a formatervezési koncepciók és gyártmánytervek kategóriája. Az első két kategória díjait a verseny szülőhazájában, Németországban, az innovációhoz és modern gyártáshoz kapcsolódó harmadikat Szingapúrban adják át minden évben.

Policsányi István ez utóbbi témakör legnépszerűbb – és ezért legszorosabb – versenyének fődíját nyerte meg. A “Mobility” járművek és munkagépek mustrája. 2013-ban az Audi legújabb koncepcióautója és a Volvo teherautóterve voltak a díjazottak. Policsányi István Best of the Best díját különösen értékessé teszi, hogy vízi járművek nagyon ritkán kapják meg, közösségi személyszállító hajó pedig még soha nem nyerte el ezt az elismerést.

 

Red Dot díjnyertes hajó képe

 

Ez egy 80 személyes, balatoni közforgalmi hajó terve, mely egyszerre modern és hagyományőrző. A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően vonalvezetése modern, ugyanakkor természetes, miközben a magyar géphajózás korszakaiból is vesz át stíluselemeket. De a hajó nemcsak esztétikai elvárásoknak, hanem komoly hajózási számításoknak is eleget tesz. A törzs a Balatonhoz hasonló sekély tavak hajózásához ideális vízvonalat és olyan belső bordázatot kapott, amely segítségével a hajó sérülés nélkül átvészeli a kikötői manővereket.

Az igazi újdonság maga az utastér, mely teljes egészében belátható és átjárható. Ez a nyitottság olyan érzést kölcsönöz, mintha a hajó és utasa egy volna, márpedig ennél szorosabb kapcsolatba hajózó a vízzel nem kerülhet. Ami pedig az utazás kényelmét illeti, a hajóra bármilyen vízállás mellett segítség nélkül fel tudnak szállni a biciklivel érkezők, a babakocsis és a kerekesszékes utasok is. Miután a széksorok alakíthatóak, a babakocsi és a kerekesszék is elfér a fedélzeten bárhol.

Az egyedi székrendszernek köszönhető az is, hogy a menetrend szerinti személyhajó rövid idő alatt turista-, rendezvény-, de akár teherhajóvá is alakítható.

videó: https://www.youtube.com/watch?v=DhN2gZcq7mk

Közösségi megosztás