Mitől jó a nagyothallóknak az akadálymentesítés?

Az Edukid együttműködő partnerünk hírlevelében ezt a szakmai cikket jelentettük meg.

ETIKK teszt csoport

 

Akadálymentesítés közintézményekben

Kíváncsiak voltunk, hogy a hallássérült emberek számára milyen lehetőségek és megoldások vannak az akadálymentesítésre. Kérdéseinkre az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont (ETIKK) munkatársa Hortobágyi Éva építészmérnök, rehabilitációs szakmérnök, az ETIKK szakmai vezetője válaszolt, aki érintettként tudja segíteni ezt a folyamatot.

Hogyan lesz akadálymentes nevelési intézmény hallássérülteknek, vagyis hogyan lesz az információ egyenlő eséllyel mindenki számára elérhető?

hordozható iindukciós hurok

A siketek és nagyothalló gyermekeknek is egyaránt tájékoztatást ad a vizuális információ és a rezgő jelzés. Az óvodai, iskolai foglalkozásokon fontos a székek félkörben való elrendezése a leüléshez és megfelelő megvilágítás, hogy a hallássérült gyermek lássa a társai száját a szájról olvasáshoz. A siket gyermeknek a jelnyelven való kommunikáció segít a legtöbbet a fejlődésükben, a tolmácsolás történhet élőben vagy videós jelnyelvi tolmácsolás útján. A nagyothalló gyermekeknek a megfelelő hallókészülék és az ezt kiegészítő hordozható FM rendszer, hordozható indukciós hurok, beépített indukciós hurok és az infravörös rendszer segíti a beszédértést, amelyeknek mindegyike kiszűri a nagy háttérzajt. Rendezvényeken a hallássérült gyerekeknek és a hallássérült hozzátartozóknak, vendégeknek is biztosítsák a műsorhoz való hozzáférést. Ez lehet egy beépített indukciós hurok, amit több ember tud egyszerre használni anélkül, hogy zavarnák egymást. A másik lehetőség a hordozható indukciós hurok vagy FM rendszer, amiből annyit kell venni, ahány főnek igénye van rá. A hordozható rendszerek általában egy mikrofonos adóból és egy vevőből állnak. Több vendég esetén lehet több vevőt is használni, amik egyszerre csatlakoznak egy adóhoz, amit az előadó magánál tart. Több adót nem lehet egy rendszerbe csatlakoztatni, mert a mikrofonok zavarják egymást. Az akadálymentesítéssel kapcsolatos képzéseken általában csak ennyit mondanak el.

Ami nem hangzik el:

  • Az üzemeltető és felhasználó oktatása hiányzik.
  • Magyarországon a hallássérültek közül nagyon kevesen tudják használni ezeket az eszközöket és kihasználni az közintézmények akadálymentesítésére fordított beruházásokat, mert a legtöbb nagyothalló személy hallókészüléke nincsen beprogramozva a beszerzett eszközök használatára.
  • A nagyothallók maguk sem ismerik a lehetőségeket, mert senki nem tanítja meg nekik, és nem tudják azt sem, hogy nekik kell kérni külön a digitális hallókészülék beállítását az indukciós hurok és FM rendszer csatornára a hallókészülék forgalmazónál.
  • Magukat az érintetteket, a hallássérült személyeket is ki kell oktatni a hallásrehabilitáció során, hogyan kell használni ezeket az eszközöket: hordozható indukciós hurok, beépített indukciós hurok, FM rendszer.

Ma a hallókészülék beállítása a hallókészülék szalonokban történik, az indukciós hurok vagy FM rendszer kipróbálása egy másik helyszínen tud csak megvalósulni, ahol telepítve van és megfelelően működik is. Ott kiderülhet, hogy nem megfelelő a hallókészülék beállítása, ezért vissza kell térni a hallókészülék szalonba egy jobb beállítás miatt. Ez az egyére szabási, minimális beállítgatási folyamat sokszor több hétig is eltart, és közben nem kapja meg a hallássérült az információhoz való hozzáférést. Van nagyothalló személy, aki azért nem tud megtanulni telefonálni, mert nincs megfelelően beállítva a hallókészüléke. A hallókészülék-beállítás időigényes és aprólékos munka, az audiológiákon erre nincs idő és kevés a szakmai tapasztalat. A digitális készülékek elterjedésével egyre tágulnak a lehetőségek és külön specializálódott szakmává növi ki magát a hallásakusztika.

Olyan képzési és hallásrehabilitációs központot és hálózatot kell létrehozni Magyarországon, ahol minden eszköz együttesen kipróbálható lenne, ahol a hallókészüléket megfelelően hozzá lehessen állítani az eszközökhöz egyénre szabva a kipróbálás után.

Uniós támogatásokból az FM rendszer, hordozható indukciós hurok, a beépített indukciós hurok megvásárolható a pályázó intézmény számára, ahol a beruházás megvalósításánál kötelező előírás az akadálymentesítés vagy az egyetemes tervezés. Egyéneknek nem jár támogatás, az FM rendszer megvásárolható a hallókészülék szalonokban is, az egyéni igényeknek megfelelően az egyéneknek kell megvásárolni.

Az a tapasztalat, hogy nem a megfelelő rendszert választják ma a pályázatok útján, hanem a legolcsóbbat.

etikkben Tárgyalunk

Az általánosan beszerzett egy hordozható FM rendszer szett, ami egy adóból és egy vevőből áll, nem oldja meg a problémát minden szituációra, pl. ha nem csak egy hallássérült van a helyszínen vagy több beszélő személy van, akit hallani kell, gondoljunk a színháztermekre vagy bírósági tárgyalótermekre. Példa: a visszhangos, nagy légterű tornateremben tornázás közben nem használható jól a nyakban lógó vagy ruhára erősített vevő. Ezzel ellentétben a tornaterem padozatába vagy mennyezetbe beépített indukciós hurok nem zavar a mozgásban, illetve a nagyobb, tornateremben tartott rendezvényeken is hasznos. Az oktató vezeték nélküli mikrofont használhat.

A megfelelő készüléket kiválasztani olyan szakemberrel együtt szükséges, aki érti a hallókészülék és indukciós hurok működését, telepítési és felhasználási lehetőségeit. Ilyen szakembereket nem képeznek ma Magyarországon, akiknek a tananyagában ez szerepelne. Van olyan forgalmazó, aki az indukciós erősítőket csak árulja és nem vállalja az indukciós hurok szakszerű telepítését, így villanyszerelők próbálják beüzemelni, ami sokszor használhatatlanná teszi az intézmény által megvásárolt indukciós erősítőt.

Az üzemeltetés során legyen legalább kettő kioktatott ember. A hallási segédeszközök használatáról nincsen megfelelően kidolgozott tananyag az ügyintézők, nevelők, óvónők, tanárok, pedagógusok számára.

A legfontosabb a megfelelő eszköz kiválasztása

Az IEC 60118-4 Induction loop & Hearing loop System nemzetközi szabványra hivatkoznak a külföldi akadálymentesítési ajánlások, ezt Magyarországon is figyelembe kell venni. Nagyon fontos a készülék típusa, minősége, van-e beállítási lehetősége és milyen részletezettségű. Lényeges, hogy megfelelő szakember telepítse az indukciós hurok vezetéket, méretezzék a megfelelő vezeték keresztmetszetet. Az indukciós hurokerősítő rendszer a be a készüléket a helyszínen és erről igazolásként mérési jegyzőkönyv készüljön. Az indukciós akadálymentesítés célja, hogy a beszédértést optimalizáljuk a zajos környezeti hangok kizárásával. Fontos tudni, hogy az indukciós erősítő megfelelő működéséhez több tényezőnek együttesen meg kell felelni. A használt környezet ha az elektomágneses zajtól alapból szennyezet és ez nem szüntethető meg, az indukciós hurok telepítése értelmét veszti. Mérőműszerrel az akadálymentesítendő helyiségben előzetes vizsgálatot kell végezni. Bár ritka az olyan helyszín ahol ez a tényező igazán problémát jelent, de nem elhanyagolható abban az esetben ez a tényező sem, ha egy akadálymentesítés ezen zavaró tényező miatt használhatatlanná teszi vagy legalábbis nem biztosítani tiszta hangzást a hangok közvetítésénél. A hangokat líneálisan vihetők át a mágnesen téren keresztül. Fontos, hogy a mély, közepés magas hangok átvitele egy rózsaszín hang segítségével kalibrálva legyen. Ha ez nem történik meg, akkor egy azonos hallókészülékkel de más-más indukciós erősítővel ugyan az a hang máskép lesz hallható. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz hallgató a közvetített hang egy magas frekvencia tartományban hallásveszteséggel rendelkező személy számára, ha az indukciós erősítő a helyszíni adottságoknak megfelelően nem lett kalibrálva a magas hangok átvitele az indukciós erősítőn.
Ha ezeket a tényezőket megfelelően kezeljük, a rendszernek még mindig egy igen fontos kritériumnak kell megfeleln. A mágneses mező térereje. A hallókészülékben található telefontekercsben indukált feszültség a bemeneti jelszintet biztosítja a hallókészülék erősítőjének. Ha a mágneses mező gyenge, nem lesz megfelelő indukált feszültség amit a hallókészülék gangosításával kell kompenzálni. Abban az esetben ha a hallókészülék viselőnek nagy teljesítményű hallókészüléke van, esetleg hallásmaradvánnyal él, már nem lesz lehetősége tovább hangosítani a készülékén. A hang talán hallható lesz, de nem biztosít majd megfelelő beszédértést. Mindezek után látható, hogy az indukciós akadálymentesítés megfelelő megteremtéséhez összetett figyelemre és szakmai hozzáértésre van szükség.

Az intézmény, helyiség funkciója, alapterülete

A készülékek erőssége, hatótávolsága különböző, ezért a kategória, típus kiválasztásánál figyelembe kell venni, hol fogják használni, hogyan és hányan fogják használni. Különböző kategóriák a hurkok használatában:

  • Liftekben
  • 3,300m2 alapterületig
  • 300m2 alapterület felett
  • Információs pultokban (pénztár, taxi, stb..)
  • Magas fémtartalmú épületekben (fémszerkezet, fém bútor)
  • Alacsony túlcsordulású hurkok (egymás melletti helyiségek, bíróságok, tanácstermek, konferenciatermek, tantermek)
  • Tömegközlekedési járműveken
  • Falra szerelhető (szőnyeg)
  • Kifejezetten erős rendszerek (repterek, templomok, stadionok, fémcsarkokok)
  • Kaputelefonokban
  • Házi rendszerek

Telepítés előtt méretezés

A nagy tornatermekben és előadótermekben nem egyszerűen a falnál a padlóban és a mennyezetben kell vezetni a vezetéket, hanem speciális alakzatban, akár több hurok kell kialakítani egymástól függetlenül. A telepített indukciós hurokról minden esetben mérési jegyzőkönyvet kell készíteni, ami igazolja, hogy a mágneses térerő megfelelő erősségű. A nagy fémtartalmú épületek, berendezések rontják a mágneses mező erősségét és az erősítés hatékonyságát. Elsődlegesen a magas hangok átvitele szenved kárt a rossz készülék illesztés folyamán.

A hangtovábbítás itt a mágneses mező feladata, de ma már az FM rendszereknél rádióhullámmal közvetített a hang, illetve 2,4 GHz-es, vezeték nélküli technológiával is továbbítható a hangerősítés, ami pontosabb adatátvitelt ad.

Mikrofonok száma, rögzítése

A mikrofonok számának átgondolását mindig elhanyagolják az akadálymentesítéseknél. Az sem mindegy, hogy fixen asztalra rögzített vagy hordozható gömb vagy csíptethető vezeték nélküli mikrofont használunk-e az adott szituációban.

  • pultra rögzíthető vezetékes
  • vezeték nélküli gömbmikrofon
  • vezeték nélküli csíptethető mikrofon

Az oktatásnál, az óvodákban, bölcsődékben fontos a vezeték nélküli mikrofon, hogy ne akadályozza a gondozót, óvónőt a mozgásban. Láttam olyan megoldást, amikor a szekrény oldalára szerelték az asztali mikrofont az óvodai csoportszobában, ez a mikrofon csak háttérzajt tudott venni. Ezt a fixen rögzített, nem hordozható mikrofont soha nem fogják tudni jól használni, mert a mikrofont a száj közelébe kell emelni, így a nagyothalló gyermek sem fogja megérteni a mesét. Társas beszélgetéseknél mindig tovább kell adni a mikrofont a beszélő személynek, vagy legalább kettő beszerzése javasolt, így a másik mikrofon mindig körbeadható. Arra oda kell figyelni, hogy csak akkor működik jól az akadálymentes kommunikáció, ha a beszélő személyek csak akkor kezdenek el beszélni, ha már odaér hozzájuk a mikrofon. Ez kicsit lassítja a beszélgetés ütemét. Ha sokan vannak, pl. egy osztályteremben, és a mikrofon továbbítása is nehézkes egyik sarokból a másikba, akkor már javasolt a több vezeték nélküli gömbmikrofon alkalmazása, vagy minden hozzászólónak egyesével ki kell menni a mikrofonhoz és abba beszélni.

Egyetemes tervezés

piktogram lurdy 1 emeleti konferencia terméhez

 Az egyetemes tervezés előbbre mutat az utólagos akadálymentesítésnél, mert már a tervezés kezdetekor figyelembe kell venni az emberek különböző képességeit minden területen, az ügyfelek esetében és a munkahelyek kialakításánál is. A tervezéskor vizsgált felhasználói csoportok a fogyatékossággal élő emberek, de ide sorolhatók a jobb- és balkezesek, az idősek, gyerekek és kismamák vagy babakocsival közlekedő és nehéz bőröndöt cipelő emberek is. A vizuális információk sok információt adnak a hallássérülteknek, de a tanulási nehézségekkel küzdőknek, a külföldieknek és gyerekeknek is: Képek, piktogramok, fényjelzések (tűzjelzés, csengetés kiegészítése), olvasni még nem tudnak. Az iskolásoknak és felnőtteknek fentiek kiegészülnek az írott információval a táblákon, kivetítőkön az állandó fix és élő idejű információk feliratozásával. Minden filmet feliratozzanak. A kicsiknek megjelentek a jelnyelven tolmácsolt mesefilmek, akik még nem tudnak olvasni, de azokat is feliratozni kellene, hogy az egész család elvezhesse az egyetemes tervezésnek megfelelően, mindenki számára kényelmes módon férhessen hozzá az információhoz. A feliratozás egy idegen nyelvű film esetén egy ép halló számára nyelvgyakorlásnak is jó, a magyar feliratozás pedig egy külföldinek, aki tanulja a magyar nyelvet. Az FM rendszer használható ép embereknek tárlatvezetésen, fejhallgatóval vagy szinkrontolmácsolásnál egy konferencián, mindenkinek jó! A fülhallgató nem mindenkinek jó, mert a hallókészülék nem fér be alá. A hallókészüléket viselőknek csak a fejhallgató csatlakozójába egy nyakba akasztható indukciós hurkot kell bedugniuk. A fejhallgató és a nyakba akasztható indukciós hurok bármilyen hangot adó eszköznél ugyanabba a dugaljba illeszthető. Az okostelefonokkal az épek, a siketek és nagyothallók is tudnak telefonálni. Az okostelefonokon levő beállítások lehetővé teszik a hallókészülékre való csatlakozást, amivel a beszédhang felerősödik, a beépített kamera és hangszóró lehetővé teszi a videón keresztüli beszélgetést szájról olvasással és jelnyelven is. Megalakult az első Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont, ahol a „Semmit rólunk nélkülünk” elv alapján maguk a fogyatékossággal élő felhasználók, a tapasztalati szakértők adnak tanácsot az akadálymentesítéshez. A tesztcsoportot rehabilitációs szakmérnök, építészmérnök vezeti, aki maga is hallássérült. A Lurdy Házban található az iroda és konferenciaterem, ahol indukciós hurok is működik. Itt ki lehet próbálni a hordozható indukciós hurkot az oktatóteremben és a beépített indukciós hurkot a konferencia teremben. Amennyiben nem működik a vétel, akkor kérni kell a hallókészüléken az indukciós hurok program beállítását ott, ahol előzetesen a hallókészüléket vásárolták.

Amennyiben tudnak olyan terméket, amely idősek, gyerekek, fogyatékossággal élő emberek számára is számára jó használható, az ép emberek számára pedig kényelmes, kérem, hogy osszák meg velünk! Amennyiben szeretnék, ha terjesztenénk az Önök termékeit vagy a terméküket szeretnék továbbfejleszteni, hogy mindenki számára használható legyen, keressenek meg minket. Amennyiben szakvéleményre vagy állásfoglalásra van szüksége az akadálymentesítéssel, egyetemes tervezés figyelembevételével létrejött termékekkel, épületekkel kapcsolatban fogyatékossággal élő emberek bevonásával, keressen meg minket! „Semmit rólunk, nélkülünk!”

Hortobágyi Éva

építészmérnök, rehabilitációs szakmérnök
ETIKK szakmai vezető
SINOSZ országos elnökségi tag
Member of European Disability Forum E-mail Expert Group on Built Environment

Elérhetőségünk:
Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont
Iroda és Konferenciaterem:
1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.
Lurdy ház 3. emelet
Tel: +36-1-205-3174
E-mail: etikk@etikk.hu
Web: www.etikk.hu

Közösségi megosztás