Mindenkire tervezve, akadályok nélkül

Az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére kerül a hangsúly.

Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese tett látogatást hazánk első Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontjában, amelyet a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) hozott létre. Az egyetemes tervezés, mint az egyenlő esélyek megteremtésének legelső lépése, egy preventív gondolkodásmód, tervezési stratégia, amely már a tervezés folyamatának az elején figyelembe veszi a használók képességeinek különbözőségét. Ennek eredményeként olyan termékek jönnek létre, amelyek utólagos átalakítás nélkül alkalmasak arra, hogy mindenki, így a fogyatékos személyek speciális igényeit is kielégítsék. Az egyetemes tervezés szemléletének bemutatására kedvelt példa a távirányító, amelyet 50 évvel ezelőtt mozgásképtelen embereknek tervezték, hogy tudják kezelni a TV-t. Ma már mindenki használja.

Ezeknek a kereskedelmi forgalomban kapható termékeknek a bemutatására törekszik október óta a  központ, felhívva a figyelmet arra, hogy mindez megvalósítható.

Az Egyetemes Tervezés Információ és Kutatóközpont (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.) különböző fogyatékossággal élő munkatársakat alkalmaz, akik olyan felhasználói teszt csoportot alkotnak, amely segítségével a tervezők, a speciális igényű személyekről szerzett elméleti tudásukat olyan gyakorlati ismeretekkel bővíthetik, amelyet kizárólag maguktól a speciális igényű jövőbeni felhasználóktól kaphatnak meg. A tervezők ezáltal képesek lesznek úgy megtervezni a körülöttünk levő világot, hogy azt a fogyatékos emberek meglévő képességeikkel is tudják használni.

A Központ jelenleg kiemelten a munkahelyek és oktatási helyszíneknek a lehető legtöbb személy számára történő hozzáféréséhez szükséges eszközöket, berendezések mutatja be, felhívva a figyelmet a jó gyakorlatokra és innovatív fejlesztésekre, mint például az elektromos vezérléssel állítható magasságú asztalra, amely alacsony és magas személyek méretére is beállítható, ülve és állva is lehet mellette dolgozni, bármely munkatárs pillanatok alatt saját igényére állíthatja be az asztalt, kerekesszékkel is jól elérhető, hiszen be lehet úgy állítani, hogy a kerekes szék is aláférjen. Ugyancsak itt látható olyan füstérzékelő, mely hang- és fényjelzéssel riaszt. Ezen kívül több mint 30 tárgy található a Központban, és további számos termék, alkalmazás a honlapon, amely az egyetemes tervezés alapján került kialakításra és alkalmas lehet a módszer eredményeinek a bemutatásra.

A találkozón a Központ és a Főváros közötti együttműködési lehetőségeket is számba vették:
– Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont szakmai tanácsadást nyújt a fővárosban működő munkáltatóknak abban, hogy a fogyatékos munkavállalóik számára is alkalmas munkahelyi környezetet, munkafeltételeket tudjanak biztosítani.
– A Kutatóközpont felhasználói csoportot biztosít a fővárosi beruházások, fejlesztések számára, amelynek eredményeként a fogyatékos személyeket befogadó és nem kirekesztő fejlesztések jönnek létre. Különösen fontos ez a mai idősödő társadalomban, amikor a kor előrehaladtával megnő a valamilyen fogyatékosság kialakulásának valószínűsége.
– Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont részt vesz a főváros közbeszerzési pályázatainak kiírásában az egyetemes tervezés szempontjainak biztosítása érdekében – hangzott el a látogatáson.

forrás: http://weborvos.hu/regionalis_hirek/mindenkire_tervezve_akadalyok_nelkul/209928/

Közösségi megosztás