Kerekesszékeseknek tervezett lakás

Ez a belgiumi Bilzenben átalakított lakás egy stílusos otthon lett, ahol praktikusan lehet tárolni az asztalok mindkét végén lévő polcokon.

Ágy és asztal egyben

 

A C.T. Architects helyi irodája olyan kompakt otthont formált egy korábbi tárolohelyiségből, aminek számos hozzáférhető eleme van.

asztal lábak nélkül

 

Nick Ceulemans olyan otthont akart létrehozni, ami „nem speciálisan egy fogyatékossággal élő személynek készült”, hanem „miközben sok megoldást a szükség inspirált, ezeket megtaláljuk minden kis városi lakásban”.

asztal lábak nélkül

 

Először hozzáépített egy rámpát az épület főbejáratához, ami a többi lakásnak is közös bejárata.

akadálymentes folyosó

 

A kis lakáson belül egy folyosó köti össze a világos nappalit és étkezőt a hálószobával, ami elég széles ahhoz, hogy kényelmesen lehessen benne kerekesszékkel is közlekedni.

akadálymentes folyosó

 

A vizes helyiségek és a tárolóterek egy helyen lettek kialakítva, hogy minél nagyobb hasznos alapterület maradjon a 80 nm-es lakásban, amihez egy kis terasz is tartozik, amit a hálószobából egy üveg tolóajtón keresztül lehet megközelíteni. Ezenkívül az ebédlőasztalba polcokat illesztett, az ágy fejtámlája pedig írópolcként is funkcionál beépített tárolórésszel.

falón lógó polcok

 

A hálószobában az íróasztalon egy speciálisan kialakított hibrid lámpatest található, ami forgatható fényforrásként a munkafelület és az ágyat is meg tudja világítani és könnyen fel lehet tölteni.

forgatható fényforrás forgatható fényforrás forgatható fényforrás

 

Az anyag és a kidolgozás az enteriőrt világossá és nyugalmassá teszi, a mintás padlók és ajtók melegséget és kellemes érintést kölcsönöznek a lakásnak. Az építész szerint „az egység élményét és nyugalmat adnak a fehér falak és mennyezetek, durván fűrészelt tölgyfapadlókkal és tolóajtókkal kombinálva, amelyek elrejtik a tárolótereket, a fürdőszobát és a wc-t”. Az elektronikusan állítható konyhai egységek segítségével könnyebben elérhetők a konyhaszekrények, míg a nappaliban és az étkezőben lévő fali lámpák pozícióját kézzel forgatva tudjuk beállítani.

 

Otthon akadályok nélkül

A projekt során hozzáférhetővé és kerekesszékkel is jól használhatóvá alakítottak egy földszinti lakást is egy baleset miatt kerekesszékbe került használónak. A lakás korábban tárolóhelyiség volt. Az új lakáson nem látszik, hogy mozgássérült embernek készült. A hozzáférhetőség érdekében C.T. Architects megváltoztatta az épület főbejáratát, hozzáillesztett egy rámpát a kliens bejáratához és egy új közös bejáratot épített az emeleti szomszédoknak. Magát a lakást teljesen átalakították. A vizes helyiségek és a tárolótér két kompakt helyiség lett, a természetes fény beárad a hosszú, keskeny, kanyonszerű folyosóba. A főbejárathoz közel van a nappali és ebédlő, a főfolyosó (ami elég széles ahhoz, hogy kerekesszékkel is használható legyen). Egy jól felszerelt konyha van az egyik oldalon, egy fürdőszoba a másikon, a háló- és tanulószoba pedig hátul. Üveg tolóajtókon keresztül lehet a háló- és tanulószobából egy kis, hátsó teraszra kijutni. Az egység élményét és nyugalmat adnak a fehér falak és mennyezetek, durván fűrészelt tölgyfapadlókkal és tolóajtókkal kombinálva, amelyek elrejtik a tárolótereket, a fürdőszobát és a wc-t. A C.T Architects által tervezett konyha elektronikusan állítható belmagasságú (?), ami a kerekesszékes használó számára könnyen elérhetővé tesz mindent.  Nick Ceulemans a C.T. Architects-től tervezett bútorokat is, amelyek megfeleltek a kliensek speciális igényeinek és preferenciáinak és megfelelnek a belga fogyatékosügyi törvénynek is. Tervezett érkezőasztalt beépített polcokkal mindkét végére és egy flexibilis lengőkaros falilámpát az asztal fölé (bemutatták az idei Salone del Mobile-on is Milánóban)

könnyen elrejthető konyhai pult könnyen elrejthető konyhai pult akadálymentes zuhanyzó

Közösségi megosztás