Érzékenyítés az IPR-Insights dolgozóinak

Az IPR-Insights munkatársai 2019.09.11-12. érzékenyítő tréningen vettek részt az Egyetemes Tervezés Központban (ETIKK).

Rövid bemutatkozás, majd a kerekesszék, ill. fehér bot helyes használatának prezentációja után a vállalkozó szelleműek a Lurdy ház épületén belül és az utcán, valós élethelyzetben próbálhatták ki, milyen érzés bekötött szemmel sétálni a zajos Könyves Kálmán körút mellett, vagy kerekesszékben ülve átkelni a Mester utca villamossínjein és – lesüllyesztett átkelő híján – a villamos peron néhány centiméteres padkáin. A vakon közlekedés sokakat elriasztott, többen csak külső szemlélőként figyelték, hogyan boldogulnak a bevállalósak, de volt olyan is, aki a teljes utat bekötött szemmel sétálta végig, természetesen látó kísérettel. A vállalkozó szelleműek egybehangzó véleménye szerint félelmetes érzés volt így sétálni, amint feltették a látásromlást vagy teljes vakságot imitáló szemüveget, teljesen elvesztették a térérzékelésüket.

A központba visszatérve átbeszéltük, ki mit élt át, mekkora nehézséget jelentett az akadályok leküzdése. A kerekesszék ezúttal is nagyobb sikert aratott, elvégre a dodzsemet mindenki szereti, még ha az „autózás” nehezített pályán történik, ráadásul kézzel hajtható változatban. A küszöbök, padkák, villamossínek, az emelkedők leküzdése okozta a legnagyobb nehézséget, illetve hogy határozottan, de okosan próbáljanak átjutni az akadályon, a nagy lendülettől ne boruljon fel a kerekesszék. Ezen kívül szokatlan élményt jelentett, hogy a székben ülve alacsonyabbról, egészen más perspektívából láthatták a körülöttük lévő környezetet.

ajtón keresztül próbálnak kerekesszékkel bejutni

látássérült kollegánk etikk irodában érzékenyít lurdy házban próbálják az elektromos és mechanikus székeket használni szemfedővel, segítővel, közlekednek a lurdy ház folyosóján az épek látássérültséget gyakorolják az épek egy zebrás átkelőnél utcán gurul sok kereksszék épek és sérültek együtt zebrán való átkelés elektromos és mechanikus székekkel zebrán való átkelés elektromos és mechanikus székekkel nagyon meredek emelkedőn való feljutás bemutatása gyakorlott kerekesszékes kollega által nagyon meredek emelkedőn való feljutás bemutatása nem gyakorlott kerekesszékes által

Közösségi megosztás