Tobii Dynavox PCEye szemvezérlő segédeszköz tesztelése

Terület:
termékek

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala megkereste Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontunkat azzal, hogy legyünk segítségükre egy beadott panasz kivizsgálásánál. A megkeresésben a szemvezérelt eszközzel (’szemegér’) kapcsolatos szakmai véleményünket kérték.

Sajnálatos módon a szemegér nem kap társadalombiztosítási támogatást annak ellenére, hogy használata sikeres a kényszermozgásos, finomabb mozdulatokra, célirányos mozgásra, illetve tárgyak megfogására nem vagy nehézségekkel képes, ép tudatú, fejleszthető személyek mindennapi életében, és kapcsolattartásában.

 A Hivatal arra kérte Központunkat, hogy küldjük meg számára a segédeszközzel kapcsolatos szakvéleményünket.

A fentiek érdekében Központunk különböző tesztalanyokat kutatott fel, és tesztelt le az utóbbi hónapokban, annak érdekében, hogy az eszköz vizsgálata minél több szempontú legyen. A vizsgálatokhoz, az eszközhasználat teljes megismeréséhez és a résztvevőkkel való kommunikációhoz konduktori segítséget használtunk. A vizsgálatokról készült videófelvétel elérhető az alábbi linken.

A tesztelésben különböző sérültséggel élő (központi idegrendszeri károsodás és egyéb okok következtében mozgásfogyatékossággal élő és a beszédben történő kommunikációban teljeskörű segítséget igénylő) és életkorú (gyermek és felnőtt egyaránt) alanyok vettek rész, mindegyikük a Tobii Dynavox PCEye szemvezérlő segédeszközt használta.

A tesztelés során a tesztalanyok életkoruknak megfelelően válaszoltak a feltett kérdésekre. A segédeszköz segítségével használták az internetet, a közösségi oldalakon kommunikáltak barátaikkal, családtagjaikkal, online ügyeiket intézték, nyelvet tanultak. A gyermekek iskolai feladatok végzéséhez is a Tobii-t használták.

A szemvezérelt segédeszköz bárhogyan pozícionálható egy állvány segítségével, így felhasználóik bármilyen testhelyzetben (fekve, ülve, állva) képesek használni azt. Erre a tulajdonságra szükség is volt a tesztelés során, hiszen teszteltük különféle felvételi pozíciókban -babzsákon, kerekesszékből, ágyban fekve a legkülönfélébb helyszíneken kórházban, otthonokban, irodánkban.

Játékos feladatra válaszadás, irányított kérésekkel
Játékos feladatra válaszadás, irányított kérésekkel
Feladatmegoldás sajátos testhelyzetben
Feladatmegoldás sajátos testhelyzetben

 

Közösségi megosztás