Segway és BLUMIL tesztelése

Terület:
termékek

2 hónappal ezelőtt a Segway Kft. megkereste a Mozgássérültek Budapesti Egyesületét, egy forradalmian új elektromos eszközzel. Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont felvette a kapcsolatot a céggel, hogy megvizsgálják az eszköz miben és mennyire tudja segíteni a sérült emberek mindennapjait.

A Segway azért újszerű, mert függőleges helyzetben tud maradni, amikor előredől az ember, bár csak két kereke van. Lézeres giroszkópok érzékelik, hogy a Segway mikor kezd dőlni. Az információ a kerekeket a megfelelő irányba és megfelelő sebességgel hajtó motort vezérlő számítógépbe kerül – s a roller megőrzi egyensúlyát. Több egység ügyel a biztonságra – két számítógép, öt giroszkóp, két akkumulátor és két motor, amely az eszközt hajtja. Ha bármelyik elromlik, a másik helyettesíti.

Európában és Amerikában is több cég fejlesztett ki olyan átalakító készletet, amellyel a Segway-ek egy soha nem látott mozgékonyságú kerekesszékké alakíthatók. Egy sérült lengyel úrnak hála birtokunkba jutott egy ilyen szerkezet, amit Blumil-nak hívnak.

2017. október 26-án különös programra került sor a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon Mexikói úti épületében. Az iskola néhány tanulója illetve az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont munkatársai tesztelhették a Segway Kft. két munkatársa által hozott eszközöket, a Blumilt és a Segwayt. Mindkét eszköz a mozgássérültek közlekedését egyszerűsítheti, gyorsíthatja. Az akkumulátorral működtetett járművekbe szerelt giroszkóp másodpercenként százszor korrigálja a jármű egyensúlyát, így akadályozva meg, hogy az felboruljon. Az eszközök rendkívül stabilak, álló helyzetben képesek 360 fokos fordulatot tenni.

A tesztelés  különböző sérültséggel rendelkező gyerek, ifi és felnőtt részvételével zajlott. Alapesetben kijelenthető, hogy az eszköz használatához szükséges a megfelelő törzskontroll és egyensúlyérzék, mivel a szerkezetet a felsőtest mozgatásával irányítjuk előre és hátra. Miért jobb a Blumil mint egy elektromos kerekesszék? Mert az elektromos szék csak limitáltan alkalmas terepen való közlekedésre. Az ilyen székek kiskerék méretükből adódóan könnyebben elakadhatnak vagy a hátsó kerékmeghajtásuk miatt elássák magukat a nehezebb terepen. A Blumil lehetőséget ad egy alternatív közlekedési módra (pld. kirándulás nehezebb terepen, városnézés).

írta: Nagy Gábor és Tóth Zoltán

A videót vágta és feliratozta: Fekete Nikolett

Közösségi megosztás