Okoskesztyű avagy a jelbeszéd hangokká alakítása

Terület:
infokommunikáció

Az ukrán “QuadSquad” csoport olyan okoskesztyűt hozott létre, ami hangokká tudja alakítani a siketnéma jelbeszédet.

 

A programozókból és dizájnerekből álló csapat találmánya, az “Enable Talk” tulajdonképpen egy szenzorokkal felszerelt kesztyű, amelynek jeleit egy szoftver hangokká tudja alakítani. Bluetooth kapcsolat segítségével az okostelefonok hangszórói tolmácsolhatják a jelbeszédet azok számára, akik nem értik a jeleket.

Ezzel a megoldással például olyan, számunkra hétköznapi helyzetek válhatnak sokkal egyszerűbbé a hallássérültek számára, mint a bevásárlás, amelynek során a jelbeszédet nem értő eladónak el tudják magyarázni az igényeiket.

Az okoskesztyűt napelemekkel is ellátták, hogy akkor is használható legyen, amikor éppen nincs idő a feltöltésére. Ráadásul a kesztyű tulajdonosai “taníthatják” is a szerkezetet, tehát előre be lehet programozni az általuk gyakran használt jeleket. Ez azért is fontos, mert ahogy a beszélt nyelvben, úgy a jelbeszédben is léteznek különböző nyelvjárások.

A “QuadSquad” csoport ezzel a szoftver-fejlesztéssel idén nyáron 25 ezer dollárt nyert a Microsoft “Imagine Cup” versenyén, amit az okoskesztyű piacra dobására fognak fordítani. A cél az, hogy 100 dollár alatt maradjon a termék ára.

Közösségi megosztás