Függőleges emelőlap, ami lépcsőlapokból alakítható át

Terület:
épített környezet

Bentinck Street 17-23

 

A londoni Bentinck Street 17-23 alatti épületek komoly felújításon mentek keresztül, melynek során egy sor ingatlant hatalmas irodaközponttá alakítottak, miközben megőrizték a Beaumanor Hall eredeti arculatát.

 

Fontos volt a tervezőknek, hogy a fogyatékossággal élők számára úgy alakítsák ki a hozzáférést, hogy kinézetében és hangulatában is illeszkedjen az épület egészéhez. A válasz a Sesame Access formájában érkezett meg, amely egy két lépésben működő lépcsőfelvonó. A lépcsőfelvonót a hét utcai bejárat egyikéhez illesztették hozzá, automatikusan teljesen együttműködővé téve a bejárati ajtóval, így fölösleges az érkező szintre korlátot tenni. Amíg a lépcsőfokok vissza vannak húzódva, addig korlát helyett a bejárati ajtó zárva marad, és automatikusan kinyílik, amint a kerekesszékben ülő személy sikeresen felérkezett az érkező szintre.

 

A Bentinck utca immár két ilyen Sesame liftnek ad otthont a sok londoni Sesame felvonó közül. Mindkettőnek visszahúzódó lépcsői vannak, és mindkettő megjelenése más, mint a többi lifté, még a többi Sesame lifttől is különböznek. A Bentinck utca liftje ragyogó példája annak, hogyan lehet összeegyeztetni az építészetet és az esztétikát egy épületnél, fenntartani annak szépségét, miközben a szükséges könnyebb hozzáférést semmi sem akadályozza.

 

 

Beaumanor Hall

 

Hogyan lehet a külső térből történő hozzáférést biztosítani a fogyatékossággal élő személyeknek Leicestershire-ben a 19. században épült Beaumanor Hall esetében?

Megoldás: A kertek és parkok arányának növekedésével a Beaumanor Hall egy frekventált konferenciaközpont és nagyszámú események színhelye. Az évek alatt gondosan helyreállított és modernizált épület megőrizte eredeti arculatát.

Frekventált találkozóhelyként ad otthont közönségforgalmi és magánéleti eseményeknek és más különleges alkalmaknak (pl. esküvők), egy gondosan kiválasztott fogyatékkal élők hozzáférését segítő rendszer biztosítja mindenki számára a kényelmes és korlátlan hozzáférést.

A Sesame megoldás egy kültérben is alkalmazható ötlépcsős rendszer felső érkeztető korláttal és a lifttel együtt emelkedő korlátokkal.

Elsődleges a biztonság, a kerekesszék-lift kimagaslóan könnyű hozzáférést biztosít, miközben beleilleszkedik a környezetébe –ami a rendszer egyik kulcsfontosságú tulajdonsága, és szükség van az ilyen történelmi jelentőségű épületeknél, mint a Beaumanor Hall, hogy megőrizzék a történelmi műemlék épületek arculatát.

 

Civil Mérnökök Intézete (külső lift)

 

A Civil Mérnökök Intézete London központjában van, egy rövid sétányira a londoni parlamenttől. Az épület otthont adott a londoni médiaközpontnak a 2012-es olimpiai és paralimpiai játékok idején. Sok kerekesszékes atléta is használta a játékok alatt ezt a lehetőséget. A kivételes hozzáférhetőség részben a fogyatékkal élő sportolóknak volt köszönhető.

Röviden: A cél az, hogy biztosítsuk a kerekesszékben ülő személyeknek az épületbe való bejutást és az épületen belüli közlekedést. A rendszert több épületbe is beépítették, a fogyatékos személyek megkülönböztetésének tilalmáról és az egyenlő bánásmódról szóló törvénynek megfelelően.

A választott megoldás: Rejtett Kerekesszékes Lift: Az építőmérnökök műszaki szakvéleménye segítségével létrehozott Sesame Fogyatékkal Élők Hozzáférési Rendszere egyedülálló mérnöki koncepció, ami jól ötvözi a professzionalitást és funkcionalitást.

Egy kétrészes megoldást építettek be a lépcsőkhöz az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításához. Egy hat lépcsőnyi szint magas kerekesszékes liftet építettek be az épület külső utcai bejáratához, ami könnyű hozzáférést biztosít a recepciós térhez. Mészkővel van burkolva, ami az időjárási viszonyoknak is megfelel és jól beleillik a korábbi környezetbe. A mozgó és fix alkatrészek között csak 6 mm a távolság. A kezelőfelület a liftben jön elő, amikor a lépcsők visszahúzódnak.

Egy belső, ötlépcsős kerekesszékes liftet is beépítettek, amely márványburkolatával jól illeszkedik a környezetébe. Emelkedő-süllyedő kapu helyett lengőkaput tettek a lifthez az ügyfelek kérésére. A belső lift kezelőfelülete nagyban hasonlít a külső lift kezelőfelületéhez. Amikor a lépcső-rendszer a gyalogosforgalom részére beállított üzemmódban van éppen, a billentyűzet a falba húzódik vissza. Ez tökéletesen észrevehetetlenné teszi a kerekesszékes liftet, amikor nem használják.

Közösségi megosztás