Intelligens ablak látássérülteknek

A fenséges hegyek látványa minden utazást emlékezetessé tesz, ám a vakok és gyengénlátók sajnos nem élhetik át ezt az élményt. Ezen változtat az intelligens ablak prototípusa, ami érzékelhetővé teszi számukra az út mellett futó táj látványát.

Az Érezd a kilátást! nevű innováció fotókon rögzíti a tájat, s mindezt erős kontrasztú monokróm képekké alakítja, amelyek – speciális LED-ek segítségével – az ablak üvegén jelennek meg.

A képet megérintve a szürke különböző árnyalatai más és más módon (összesen 255 különféle intenzitással) vibrálnak, így az utasok a tapintásuk révén reprodukálhatják az eléjük táruló tájat. Az Érezd a kilátást! ötletét a Ford of Italy és a GTB Roma dolgozta ki egy olasz startup, az Aedo együttműködésével, amely különleges eszközöket fejleszt a látássérültek számára.

“Arra törekszünk, hogy jobbá tegyük az emberek élettét, ez pedig fantasztikus lehetőséget kínált arra, hogy a vak utasok is átélhessék az autózás egyik örömteli részét. A technológia ugyan modern, de az alapötlet kifejezetten egyszerű, és még a mindennapos utakat is emlékezetes élménnyé avathatja,” mondta Marco Alù Saffi, a Ford of Italy szóvivője.

forrás: https://galaktika.hu/intelligens-ablak-latasserulteknek/

Közösségi megosztás