Hegyvidéki játszóterek, Budapest

Terület:
játszóterek

Javaslatok

akadálymentes játszótér akadálymentes játszótér

Javasolt, hogy az egyetemes tervezésbe és mindenki számára használható eszközök beszerzésébe vonják be a fogyatékos személyek szervezeteit. Egyesületünk Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja (ETIKK) – megbízás alapján – minden fogyatékosság típusra kiterjedően tud egyetemes tervezéssel, akadálymentesítéssel kapcsolatos tanácsokat adni ezen a területen. Szükség esetén konzultál a különböző fogyatékos személyeket képviselő szervezetekkel – ez a konzultációs mechanizmus már az ETIKK kialakítása óta működik.  A további részletek a tervezés során alakíthatóak ki, napi szintű tervezői – egyetemes tervezés szakértői közötti egyeztetés javasolt.

Javasoljuk, hogy a tervezési program kialakításánál és a funkciósémánál már legyenek bevonva a fogyatékossággal élő emberek, mint felhasználói teszt csoport. A felhasználói tesztcsoport az ETIKK-ben rendelkezésre áll.

 

Mivel kevés az itthoni szabályzás, az ISO szabványokat és az ADA ajánlásokat érdemes figyelembe venni.

ISO 21542:2011

Building construction — Accessibility and usability of the built environment

Szabadidős tevékenységekre vonatkozóan az egyenlő esélyű hozzáférést segítő ajánlások:

http://www.access-board.gov/guidelines-and-standards/buildings-and-sites/about-the-ada-standards/background/ada-accessibility-guidelines-for-recreation-facilities/text-of-the-guidelines

 Névtelen

Anna-réti játszótér

Mitől lesz akadálymentes egy játszótér?

A fitness termek, a felszerelések, gyerekeknek játszóterek szolgáltatásait hozzáférhetővé kell tenni. A kialakításuk az egyetemes tervezés szempontjai szerint növeli a látogatottságot és az ép felhasználók kényelmét is. A fogyatékos gyerekek bevonódnak társaik játékába, ami a társadalmi befogadást és hosszú távon a beilleszkedést és a munkába állást segíti. Ezt segítik az integrált játszóterek, ezáltal a felnövekvő gyermekek számára ez az együttlét, együttélés teljesen természetessé válhat.

A játékok a vakok és gyengén látók számára is biztonsággal használhatóak legyenek. Azok a gyermekek is kapjanak lehetőséget, bátorítást, inspirációt, akik másképp élik meg világunkat (mint például az autisták, vagy a testi- szellemi fogyatékkal élők), és együtt játszhassanak gyermektársaikkal.

A parkok, erdei tornapályák burkolata legyen egyenletes, megfelelő szilárdságú, hogy kerekesszékkel és babakocsival, vagy biciklivel is lehessen közlekedni rajta. A kavics nem megfelelő erre, de a stabilizált kavicsburkolatok vagy gumiőrlemény és fapallók alkalmazásánál már találunk jó példákat is.

Névtelen

Egyetemes tervezés és hozzáférhetőség szempontjai játszóterek esetében:

–          Itthoni szabályzás hiányában:

American Disability Act parkokra és játszóterekre vonatkozó előírásainak betartása

ADA Accessibility Guidelines for Play Areas

http://www.access-board.gov/guidelines-and-standards/recreation-facilities/background/ada-accessibility-guidelines-for-play-areas/text-of-the-guidelines

–          Biztonságos legyen. Fejmagasságban ne legyenek kiálló részek, ágak. A csatlakozó felületek között ne legyenek hézagok, szintkülönbségek, repedések, amelyek botlásveszélyesek, vagy megakad a kismotor, kerekesszék, stb…

–          HAGS és más ADA jelzésű játékok beépítése javasolt. Fontos az ép és a fogyatékos gyermekek által használható játszótéri elemek darabszám  aránya, minden korosztálynak legyen hozzáférhető játéka.

–          A terepasztal és alacsony nem meredek mászókák több különböző képességű gyermekeknek is használhatóak.

–          A babakocsi, bicikli és kerekesszék kerekének szilárd felület szükséges, amin gurulni tud. Ütéscsillapító burkolat lehet pl. gumiőrlemény lapok. A szórt kéregőrlemény nem elegendő.

–          Alacsony magasságú és térdszabad ivókút, amely kerekesszékből is használható, illetve kisgyerekek is elérik, lsd. ADA előírások.

–          Akadálymentes Wc és pelenkázó biztosítása.

–          Tapintható és kontrasztos színű információs táblák, feliratok, Braille írással is

Hallássérülteknek: vizuális játékok, színes minták, mászókák, alacsonyan levő kirakós játékok, gyakorlatilag minden játék jó.

Látássérülteknek: Hangok, illatos kert, Braille írás és Braille ABC, több felületféle legyen szabályos geometriai formában, amiről könnyen kialakul egy mentális térkép, játék lehet labirintus különböző tapintású járófelületekkel, a terepasztal, a játszótérről tapintható térkép kialakítása, ez fejleszti a mentális térkép kialakulását felnőtt korra, kisebb lejtésű, alacsonyabb mászókák.

Mozgássérülteknek: biztonsági öves hinták, 45 cm magasságban átszálló vízszintes felület biztosítása, alacsonyan levő kirakós játékok, térdszabad terepasztal homokozásra, kisebb lejtésű, alacsonyabb mászókák.

 

akadálymentes játszótérakadálymentes játszótérakadálymentes játszótér

 

Értelmi fogyatékossággal élőknek: alacsonyan levő kirakós játékok, térdszabad terepasztal homokozásra, kisebb lejtésű, alacsonyabb mászókák

Autistáknak: labirintusok, térképek érdeklik őket.

 

Termékeket bemutató link:

HAGS: mindenki számára hozzáférhető játékok katalógusa

http://www.etikk.hu/wp-content/uploads/2014/02/HAGS_HU_playforall.pdf

ASAPA magyar cég: „A játszótereink mozgáskorlátozottak számára is használhatóak legyenek, mely egyedülálló törekvés Magyarországon. Ez ráadásul megkönnyíti a nehezebben mozgó nagyszülők számára is az együttlétet unokáikkal játszótereinken.”

http://www.asapa.hu/filozofia#9

AAA State of Play, külföldi példák mindenki számára hozzáférhető játékokra:

http://www.aaastateofplay.com/handicap-accessible/

 

Hazai példa:

Bóbita játszótér

8900 Zalaegerszeg, Apáczai Csere János tér

akadálymentes játszótérakadálymentes játszótér

Közösségi megosztás