Akadálymentes játékok tesztelése a Construmán

Terület:
játszóterek

Nagy örömmel tettünk eleget a Játéknap Kft. felkérésének, hogy vegyünk részt legújabb akadálymentesen tervezett kültéri játszótéri termékeik tesztelésében. A Játéknap Kft. régóta dédelgeti azt az álmot, hogy változatosan kialakított, inkluzív játékélményt biztosító játékokkal jelenjen meg a piacon, szívügyüknek tekintik, hogy a különböző sérültséggel élő kisgyermekek ép társaikkal is együtt tudjanak játszani. Mintegy másfél évvel ezelőtt kerestek először meg minket, és kezdődtek meg az első konzultációk annak érdekében, hogy játékaik a lehető legakadálymentesebb módon használhatók legyenek.

Első kültéri tesztelésünk Csepelen egy kerekesszékkel használható hinta kipróbálása volt, a Hollandi úton (a projekt bemutatása az alábbi linken elérhető http://www.etikk.hu/hir/jatszoteri-kerekesszekes-hinta-tesztelese/).

A jelenlegi tesztelésre pedig a Construma szakkiállítás keretében, zárt pavilonban került sor. Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont a szokásos módon, tesztcsoport-tagokkal és szakmérnöki vezetéssel vonult ki a helyszínre szemrevételezni az eszközöket. Láthattunk kint:

  • kerekesszéket használó gyermekeknek is alkalmas homokozó asztalt, körforgót, rugós hintákat, libikókát, húzódzkodó csőalagutat, kötélhágcsóból kialakított fekvőhintát;
  • tapintható eszközöket: térképeket, dáma és malomjátékot, centimérőt, ábécét, labirintust, tapintható órát, tapintható figuratív alakzatokat;
  • zenei eszközöket: szilofonokat, dobokat;
  • egyéb játékokat, melyek nem kimondottan akadálymentesek, de egybeépíthetők az akadálymentes játékokkal is pl. a hintával (csúszda, mászóka, vár), ezáltal segítve az inkluzív játékélményt. Láttunk még görbe tükröt, napraforgós hallócsövet.

A játékok igényes kivitelűek, vidám színekkel kialakított elemekből állnak, megfelelő színkontraszttal kialakítva- pl. az asztali tapintható játékok világoszöld-kék, a térképek piros-fehér, a libikóka piros-zöld színvilága, a hágcsóhinta fekete-piros kombinációi a gyengénlátó kisgyermekek számára is jól érzékelhetőek.

Külön kiemelendő, hogy a zenei eszközök olyan módon lettek kialakítva, hogy azok kerekesszékből, ülve is használhatók és elérhetők legyenek – így a szilofonok, és a dobok is. De kerekesszékből, ülve is jól használhatóak a homokozó asztal alsó lapjai is.

Az alábbiakban bemutatunk néhány eszközt, speciális felhasználói szempontból elemezve őket:

  1. Homokozó asztal: a különböző tálcamagasságú eszköz kerekesszékkel történő használatra megfelelő (térdszabad), kellemes színvilággal és burkolati anyaghasználattal. A homokozó tálca mélysége és űrtartalma kicsi, de könnyen újratölthető. Javasoljuk, hogy a játszóeszközt célszerűen közvetlenül a homokozó mellé telepítsék, így a „homokutánpótlás” könnyen kivitelezhető, illetve további fejlesztésként egy mini csúszdával való kombinálása lehetséges, mely a homokozóba vezet.

Közösségi megosztás