Kinect

Terület:
termékek

A Kinect egy körülbelül tízéves projekt eredménye, s legnagyobb előnye minden korábbi vetélytárssal szemben, hogy valós időben képes érzékelni és feldolgozni a teljes 3D-s mélységű képi információt. Ehhez szükség volt arra az infra alapú technológiára, melyen az izraeli illetőségű PrimeSense cég már évek óta dolgozott, s amit aztán a Microsoft továbbfejlesztett és alakított a saját elképzelése szerint. A Kinect tehát nagyon leegyszerűsítve tartalmaz egy mélységérzékelőt, egy színes kamerát, és négy beépített, térérzékeny mikrofont. Mindez azt jelenti, hogy nem csak az embereket, s azok mozgását képes térben pontosan behatárolni, hanem azt is meg tudja mondani, milyen irányból jönnek az általuk kiadott hangok.

A Kinect nem csupán a játékvilágban hozott áttörést, hanem a siket és a normál hallással rendelkező emberek közötti kommunikációt is megreformálhatja.
Aki azt gondolja, hogy a játékvilágban alkalmazott újítások nincsenek hatással más iparágakra vagy az életünk más területeire, az téved. Kínában ugyanis most egy olyan rendszert fejlesztettek ki, mely forradalmi változást hozhat a siket és a normálisan halló emberek közötti kommunikációban.

A kutatók egy számítógépet és egy Kinect kamerát kötöttek össze egy televízióval és erre a rendszerre alkották meg a jelnyelvi programot, mellyel a siket illető a kamera felé elmutatva a mondatát a gép lefordítja és élő szóban közli a többiekkel. De ez visszafelé is működik: ha beszélünk, azt a képernyőn látható avatár mutogatja el a siket vagy csökkent hallású illető számára.

A rendszer egyébként már működik és a tervek szerint orvosi rendelőkben, repülőtereken és egyéb népszerű helyeken lesz használatos. Előnye, hogy a csökkent hallású illetők például egy kioszkban is dolgozhatnak így, hiszen a vevő csak elmondja mit szeretne, a gép pedig lefordítja azt az eladónak.

A rendszer jelen pillanatban csak angol és mandarin nyelven tud kommunikálni, de ha beválik a dolog, akkor nagyon valószínű a későbbi frissítések megjelenése, melyek között remélhetőleg a magyar nyelv is jelen lesz.

 


 

linkek: http://sg.hu/cikkek/100978/a_kinect_mint_jeltolmacs

http://www.gamekapocs.hu/cikk/1495/kinect_megateszt

beszerezhetőség: http://www.konzolvilag.hu/xbox360

Közösségi megosztás