Közfunkciójú létesítmények vizsgálatai 2015-től folyamatosan: szállodák, rendelőintézetek stb. vizsgálata

Terület:
épített környezet vizsgálatai

Szálláshelyek akadálymentes kialakítása, és a szolgáltatásról fellelhető valós információk jelentős mértékben segítik a fogyatékossággal élő vendégek szálláskeresési, foglalási igényeit; a szolgáltatók részére pedig visszajelzést biztosít arra vonatkozóan, hogy meglévő és jövőbeli fejlesztéseik képesek-e az igények kiszolgálására.

Az egyetemes tervezési módszerrel olyan kiegészítők, szerkezetek, szaniterek, berendezések kerülhetnek be a szállodai szobákba, és egyéb egységekbe, melyek kialakításukban magas színvonalat képviselnek, és igényes kivitelben valósítanak meg. Kerülendők a kifejezetten „fogyatékosbarát”, medikális megoldások (pl. kivágott vécédeszka és szaniter), javasoltak az általános használatra is elfogadott, de akadálymentesen is használható kialakítások.

Az ETIKK szállodák, illetve egyéb szállásfunkciót biztosító szolgáltatások esetében vizsgálja a szobaegységek, közösségi terek, megközelítési lehetőségek akadálymentes és egyetemesen tervezett kialakítási módjait.

(Képen: Flamenco Hotel akadálymentességi és egyetemes tervezési vizsgálata. Tapasztalati szakértői hely-manőverezési vizsgálat, illetve bútor-használati megfelelőség-vizsgálat a szobaegységben, 2018. Forrás: ETIKK)

Flamenco Hotel akadálymentességi és egyetemes tervezési vizsgálata. Tapasztalati szakértői hely-manőverezési vizsgálat, illetve bútor-használati megfelelőség-vizsgálat a szobaegységben, 2018. Forrás: ETIKK

Az ETIKK egészségügyi létesítmények szakértői vizsgálatát elsősorban felkérésre, illetve panaszok kivizsgálása esetében végzi. A vizsgálat elemzi a szolgáltatást, az érintett egység (kialakítás, bútorzat) és ezek elérhetőségének (közlekedés, megközelítés) akadálymentességét. A vizsgálat folyamata: helyszíni bejárás szükség szerinti méréssel és fotó (és/vagy videó) dokumentáció készítéssel. A vizsgálat eredménye írásos összefoglalóban kerül rögzítésre.

(Képen: Rendelőegység akadálymentességi és egyetemes tervezési vizsgálata. Péterfy Kórház, SM (Sclerosis Multiplex) rendelés kialakításának vizsgálata 2018. Forrás: ETIKK)

Rendelőegység akadálymentességi és egyetemes tervezési vizsgálata. Péterfy Kórház, SM (Sclerosis Multiplex) rendelés kialakításának vizsgálata 2018. Forrás: ETIKK

Közösségi megosztás