Eszköztesztelések tapasztalati szakértőkkel 2015-től folyamatosan.

Terület:
tesztelések

Tobii Dynavox tesztelése:

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala megkereste Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontot azzal, hogy segítségére legyen egy beadott panasz kivizsgálásánál. A Hivatal arra kérte az ETIKK-et, hogy küldjön meg számára a segédeszközzel kapcsolatos szakvéleményét.

A fentiek érdekében az ETIKK különböző tesztalanyokat kutatott fel, és tesztelt velük, annak érdekében, hogy az eszköz vizsgálata minél több szempontnak megfeleljen. A vizsgálatokhoz, az eszközhasználat teljes megismeréséhez és a résztvevőkkel való kommunikációhoz konduktori segítséget használt.

A tesztelésben különböző sérültséggel élő (központi idegrendszeri károsodás és egyéb okok következtében mozgásfogyatékossággal élő, és a beszédben történő kommunikációban teljeskörű segítséget igénylő) és életkorú (gyermek és felnőtt egyaránt) alanyok vettek rész, mindegyikük a Tobii Dynavox PCEye szemvezérlő segédeszközt használta.

A tesztelés során a tesztalanyok életkoruknak megfelelően válaszoltak a feltett kérdésekre. A segédeszköz segítségével használták az internetet, a közösségi oldalakon kommunikáltak barátaikkal, családtagjaikkal, online ügyeiket intézték, nyelvet tanultak. A gyermekek iskolai feladatok végzéséhez is a Tobii-t használták.

A szemvezérelt segédeszköz bárhogyan pozícionálható egy állvány segítségével, így felhasználóik bármilyen testhelyzetben (fekve, ülve, állva) képesek használni azt. Erre a tulajdonságra szükség is volt a tesztelés során, hiszen a tesztelés különféle felvételi pozíciókban zajlott -babzsákon, kerekesszékből, ágyban fekve a legkülönfélébb helyszíneken kórházban, otthonokban, irodánkban.

(Képen: Szemvezérelt eszköz tesztelése, sajátos környezetben, konduktori közreműködéssel, 2017. Forrás: ETIKK)

Szemvezérelt eszköz tesztelése, sajátos környezetben, konduktori közreműködéssel, 2017. Forrás: ETIKK

Segway tesztelése-közreműködés cégekkel és fogyatékkal élő gyermekeket nevelő intézménnyel:

A Segway Kft. megkereste az ETIKK-et, egy kifejlesztett új elektromos eszközzel. Európában és Amerikában egyaránt több cég fejlesztett ki olyan átalakító készletet, amellyel a Segway-jellegű járművek nagyobb mozgékonyságú kerekesszékké alakíthatók.

2017. október 26-án különös programra került sor a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon Mexikói úti épületében. Az iskola néhány tanulója illetve az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont munkatársai tesztelhették a Segway Kft. két munkatársa által hozott eszközöket, a Blumilt (ülő változat) és a Segwayt. A vizsgálat igazolta, hogy mindkét eszköz a mozgássérültek közlekedését egyszerűsítheti, gyorsíthatja. Az akkumulátorral működtetett eszközökbe szerelt giroszkóp másodpercenként százszor korrigálja a jármű egyensúlyát, így akadályozva meg, hogy az felboruljon. Az eszközök rendkívül stabilak, álló helyzetben képesek 360 fokos fordulatot tenni.

(Képen: Eszköz tesztelése speciális igényű felhasználókkal, Mexikói Úti Mozgásjavító Iskolában, 2017. Forrás: ETIKK)

Eszköz tesztelése speciális igényű felhasználókkal, Mexikói Úti Mozgásjavító Iskolában, 2017. Forrás: ETIKK

A tesztelés különböző sérültséggel rendelkező gyerek, ifi és felnőtt részvételével zajlott. Alapesetben kijelenthető, hogy az eszköz használatához szükséges a megfelelő törzskontroll és egyensúlyérzék, mivel a szerkezetet a felsőtest mozgatásával irányítható előre és hátra. Mivel az elektromos szék csak limitáltan alkalmas terepen való közlekedésre, a vizsgálat kimutatta, hogy a fejlesztés lehetőséget ad egy alternatív közlekedési módra (pld. kirándulás nehezebb terepen, városnézés).

Közösségi megosztás