Egyetemes Tervezés a botanikus kertekben, és értékmegőrzést biztosító zöld területeken

Terület:
botanikus kertek, rezervátumok vizsgálatai

Részvétel az Erasmus + COME IN! projektben:
A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségével (MABOSZ) együttműködve, az Egyetemes Tervezés Központ képviseletében szakmai vezetőnk, Fördős-Hódy Erzsébet részt vett a lengyelországi Poznanban tartott konferencián. Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ projekt eseménye 2019. június 9-13. között került megrendezésre.

A Botanical Garden: Come in! néven meghirdetett többnapos konferencia számos szakmai előadásnak és poszterkiállításnak adott helyet a poznani Adam Mickiewitz Egyetem Biológia Karán, továbbá a szervezők szakmai kirándulásokkal gazdagították a programot Poznani Botanikus Kertben(AMU Botanical Garden), illetve az Owinskai Vak Gyermekek Orientációs Parkjában(Spatial Orientation Park of the Special Educational Centre for Blind Children in Owińska).

(Képen: Owinskai Orientációs park sétányai, növénytelepítéssel)

Owinskai Orientációs park sétányai, növénytelepítéssel

Az esemény elsődleges témája az akadálymentesítési és egyetemes tervezési megoldások bemutatása volt a nemzetközi botanikus kertek és arborétumok kialakításában, szolgáltatásainak működésében.

(Képen: Owinskai kert speciálisan vakok részére tervezett játszótere)

Owinskai kert speciálisan vakok részére tervezett játszótere

A világ több országából érkező résztvevők (brit, cseh, lengyel, svéd, olasz, finn, dél-afrikai köztársasági, magyar) előadásaikban az alábbi témákat érintették:

Paul Smith (A botanikus kert több mint egyszerűen egy szép arc? Hogyan lehetünk hatással a társadalomra?), Jarmila Skružná és társai (A természet érintése COME IN! projektben, az érdektelenségtől a hatalmas érdeklődésig), Åsa Kågeson (Hozzáférhetőségi adatbázis, az emberi tudatformálás eszköze), Jane Stoneham (Segítség az ember és a természet kapcsolatának új alapokra helyezéséhez), Ewa Antoniewska, Dagmara Lib, Narcyz Piórecki(Egyetemesen tervezett szenzoros kert a Bolestraszycei Arborétumban), Marie Křiváková, Jitka Datinská (A Fehér-Kárpátok mozgássérült szemmel), Fördős-Hódy Erzsébet (Egyetemes tervezés a botanikus kertekben), Zsuzsa Szendi (Szenzoros kertek Magyarországon), Jana Dvořáčková (Kertterápiás Szövetség a Cseh Köztársaságban), Zuzana Galle Lipka (Az iskolai infrastruktúra több, mint 25 éve a környezeti nevelés szolgálatában), Eva Sahlin (Természet alapú terápia alkalmazása a rehabilitációban és a megelőzésben- A „Green Rehab”eredményei a göteborgi botanikus kertben), Eva-Lena Larsson (Prezentáció- Egy sikeres természet alapú rehabilitációs modellről az egészség és a munka- teljesítmény visszaszerzésére kiégéssel küzdők számára)

(Képen: Előadás az Adam Mickiewitz Egyetem Biológia Karán (Szendi Zsuzsa, MABOSZ), Poznanban)

Előadás az Adam Mickiewitz Egyetem Biológia Karán (Szendi Zsuzsa, MABOSZ), Poznanban

A megtartott előadások közül néhány összefoglaló angol nyelven elérhető innen:
http://www.obuam.robia.pl/invited_speakers,i3525.html

Egyetemes tervezés a botanikus kertekben (Az ETIKK megtartott előadásának kivonata elérhető innen:
http://www.etikk.hu/wp-content/uploads/2019/09/Universal-Design-presentation-FHE-20190611.pdf

Az egyetemes tervezés 7 alapelvének vizsgálata botanikus kertekben és értékmegőrzést biztosító zöld területeken:

Az akadálymentesség és az egyetemes tervezés sokszor járnak karöltve egymással. Az egyetemes tervezés szerinti proaktív tervezési metódus- ha maradéktalanul megvalósulva, feleslegessé tenné az akadálymentesítést, hiszen akadályok nem kerülnének a tervekbe, nem épülnének akadályok a megvalósuló létesítményekbe, termékekbe, szolgáltatásokba.

Az egyetemes tervezés alapelvei (az egyenlő használat, a rugalmasság, az egyszerű működtetés, a könnyen értelmezhető információ, a tévedés minimalizálása, a minimális erőkifejtés, a megfelelő hely és méret) minden, a fent említett megvalósulások esetében gondos mérlegelést, és definiálást igényelnek.

(Képen: Az egyetemes tervezés 7 alapelve)

Az egyetemes tervezés 7 alapelve

Botanikus kertek, arborétumok bejárásánál elsődleges a mindenki számára egyenlő lehetőséget biztosító szolgáltatás, és a gyűjteményes kertek funkcióját bemutató (gyűjtemények, kiállítások, élőhelyek bejárhatósága, információbiztosítás sokrétűsége) funkciók szimbiózisa.

A fő közlekedési útvonalak akadálymentessége fontos feladat-az útvonalak felületi kialakításánál feltétel, hogy kerekesszékkel, rollátorral, babakocsival járható legyen. A felületi egyenetlenségeket minimalizálni szükséges, kockakő, terméskő burkolat kialakítása így kerülendő. Ha mégis e felületek kerülnek kiépítésre, javasolt egy a kerekesszék és babakocsi szélességéhez igazodó sima felületű (térkő, beton, aszfalt) „alternatív vezetősáv” beépítése. A stabilizált murvaburkolat megfelelő, rendszeres karbantartás esetén javasolható. Az útvonalak nehézség szerint osztályozhatók, a nehézségi fokot megfelelő módokon (helyszíni infotáblák, honlapi információk) fel kell tűntetni.

Az útvonalak melletti pihenőterületek kialakításánál gondolni kell az idősekre, kisgyermekekkel közlekedőkre és járási nehézséggel küzdőkre- a kijelölt helyek elosztásánál törekedni kell arra, hogy a bejárható útvonalon arányosan kerüljenek kiosztásra, így elkerülhető a látogatók kifáradása. A pihenőhelyeket árnyas, naptól védett területeken érdemes telepíteni az akadálymentes útvonalhoz közel, akadálymentesen megközelíthető módon. A kültéri bútorzat ergonómiai kialakítása megfelelő alátámasztást biztosítson a testnek- padok esetén háttámla, karfa segíti az elhelyezkedést, a felállást, asztallapok esetében a térdszabad kialakítás segíti a használatot. A bútorzat telepítésénél célszerű kiegészítő pihenőfelületet kialakítani (kerekesszékkel történő melléállás lehetősége padok telepítésénél), illetve a bútorcsoportok olyan csoportosítása, mely hallássérültek részére is kedvez (helyenként nem csak lineáris bútorelhelyezés).

(Képen: Minta egyetemesen tervezett kültéri bútorokra, akadálymentes térszervezésre és ösvénykialakításra)

Minta egyetemesen tervezett kültéri bútorokra, akadálymentes térszervezésre és ösvénykialakításra

(Képen: Egyetemes tervezési és akadálymentességi vizsgálat a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban, 2016-ban)

Egyetemes tervezési és akadálymentességi vizsgálat a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban, 2016-ban

Bejárati vagy fogadó épületek létesítmények esetében mind az épület, mind a nyújtott szolgáltatás esetében fontos az egyetemes tervezés alapelveinek beépítése. A jegypénztár felszereltsége (pl. beépített indukciós hurok, térdszabad pultszakasz), az akadálymentes illemhely kialakítása szolgáljon ki minden releváns igényt. Az építmények esetében az ajtók kialakítása (küszöbmentesség), ergonómiai kilincs, akadálymentes nyílásszélesség), a kiállítóterek felszereltsége és berendezése (kiállítási magasságok, alternatív információk megjelenése, világítás stb.), az akadálymentes útvonalak érzékelhetősége elengedhetetlen.

Közösségi megosztás