Újrafestett valóság Pécsett

Kortársak festik újra a valóságot

Fontos, hogy a fogyatékossággal élők művészi teljesítményük által is példát adjanak a társadalomnak – mondta Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár az “Újrafestett valóság” című kiállítás pécsi megnyitóján a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában. Példamutatás ez a kiállítás is, mely megerősíti, hogy a fogyatékossággal élők kiemelkedőt tudnak alkotni, ha segítséget kapnak. A segítségadás pedig a mi kötelességünk, emelte ki Fülöp Attila, aki a megnyitón méltatta a közös összefogás erejét, amelynek köszönhetően folyatódik az esélyegyenlőségi kiállítás. Hozzátette: példa nélküli, ahogy a mozgássérült és az ép alkotók egy térben dolgoztak egymást segítve, inspirálva.

Húsz mozgássérült – szájjal és lábbal festő, látható és kevésbé látható – fogyatékossággal élő, valamint húsz ép képzőművész képei először a Magyar Nemzeti Galériában voltak láthatóak 2012 őszén, miután az alkotók közösen alkottak egy hónapon keresztül a képzőművészet hazai fellegvárában a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Poli-Farbe festékgyár kezdeményezésére. A rendhagyó tárlat, amelyhez időközben további művészek csatlakoztak, február 17-től Pécsett is megtekinthető a Zsolnay Negyed Kemence Galériájában.

– Az „újrafestett valóság” kifejezés arra utal, hogy a kiállítást körbejárva a többségi társadalom másként, új nézőpontból gondolhat a mozgássérült művészekre és alkotásaikra – mondta Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete elnöke. Hangsúlyozta: a kiállítás egy misszió, amely segít bebizonyítani, hogy a fogyatékossággal élők is értékes tagjai a társadalomnak, az épekkel azonos teljesítményre képesek, ha azonos feltételeket kapnak.

Az alkotások döntően hazai gyártmányú Poli-Farbe festékek, színező tinták és más anyagok felhasználásával készültek, így a művészeknek a hagyományostól eltérő technikával is meg kellett küzdeniük. Az alkotásokat olyan közös értékek mentén születtek meg, mint a hagyománytisztelet, a természetszeretet, a sokszínűség és a kreativitás. A kortárs ép művészek különböző módon járultak hozzá a kiállítás sikeréhez: néhányan régi műveiket gondolták újra, sokan közösen is alkottak, s egymás műveit egészítették ki. A tárlat eklektikusra sikeredett, az urbánus tájképfestészet mellett láthatóak alkotások az absztrakttól a gesztusfestészeten át a figuratív alkotásokig.

 

 

 

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: nem véletlen, hogy a Hozzáférhető város cím birtokosaként Pécs adhat otthont az esélyegyenlőségi tárlatnak, hiszen a baranyai megyeszékhely mindig is tevékenyen részt vett az akadálymentesítésben és sokat tett azért, hogy a fogyatékkal élők életkörülményei javulnak.

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében szervezett tárlat a Zsolnay negyedben folytatódik, és bízik abban, hogy fő üzenete, egymás elfogadása, minél szélesebb körben eljut az emberekhez.

A kiállítás a Poli-Farbe hazai festék- és vakolatgyár támogatásával valósult meg. Segítségükkel az alkotók nem csupán művészfestékkel, hanem fal- és zománcfestékkel is alkottak vásznon és farost lemezen. Szabó Antal, ügyvezető igazgató a pécsi megnyitón hangsúlyozta: a mozgássérült művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. Hozzátette: a tárlat fő üzenete és sikérének kulcsa egymás elfogadása, hogy megmutassuk, az emberek sokszínűsége érték, amely gazdagítja világunkat.

A kiállítás megtekinthető:

2014. február 17-től március 10-ig a Zsolnay Negyed – E78-Kemence Galériában
Cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37.

A belépés díjtalan!

Közösségi megosztás