Számítógépes jelnyelvi segítség siketeknek

Magyarországon előreláthatóan 2015-től használhatják a siketek, a nagyothallók és a siketvakok azt a videoalapú jelnyelvi tolmácsszolgáltatást, amelynek segítségével okostelefonon, tableten vagy számítógépen keresztül akadálymenetesen intézhetik ügyeiket – hangzott el kedden, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló program tájékoztatóján Budapesten.

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője kifejtette, a március 1-jén elindított projekt távlati célja, hogy az ország minden pontján azonos eséllyel, azonos színvonalon akadálymentesített kommunikációs szolgáltatásokhoz jussanak a siket, a nagyothalló és a siketvak emberek. A projekttel lehetőség nyílik a jelnyelvi tolmácsszolgálatok költséghatékonyabb működésére, továbbá az ügyfelek motiváltabbá válhatnak a közszolgáltatások igénybevételére is – ismertette a célokat jelnyelven az elnök.

A Sinosz a projekt keretében a műszaki informatikai háttér kialakítása és a tolmácsközpontok, tolmácsok felkészítése után csaknem ezer kommunikációs eszközt biztosít a célcsoport részére, valamint 20 eszközzel a kormányablakok, közintézmények tesztjellegű kommunikációs akadálymentesítése is megvalósul. A távtolmácsszolgálat és az ehhez kapcsolódó platformok révén lehetőség lesz jelnyelvi kommunikációra ügyintéző és fogyatékkal élő között, hangüzenetet lehet hagyni halló emberek számára, valamint video- és írott szöveges üzenet küldésére is lesz lehetőség lesz.

“Minden fogyatékossággal élő csoportnak más megoldást és technikát kell alkalmazni az akadálymentesítésre – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára. – Ez a projekt a jelenleg működő jelnyelvi tolmácsszolgálat kiterjesztett, rugalmasabb változata, amely egyrészről több embernek segíthet, másrészt sokkal újszerűbb és elérhetőbb megoldást jelenthet siket, nagyothalló és siketvak emberek számára.” A 2015. február 28-án befejeződő projekt 526,5 millió forintos támogatással valósul meg.

forrás: http://m.sg.hu/cikk.php?cid=97043&cim=szamitogepes_jelnyelvi_segitseg_siketeknek

Közösségi megosztás