Speciális e-könyvek a látássérült jogi szakembereknek

Mostantól a látássérültek számára is könnyen és egyszerűen hozzáférhető válik a jogi szakirodalom.

A CompLex Kiadó alternatív e-könyv formátum bevezetésével elérhetővé tette szakkönyveit joghallgató vagy akár már jogi végzetséggel rendelkező látássérült olvasói számára is. A speciális technológiának köszönhetően a felolvasáson túl lehetőség nyílik a navigálásra az anyagban, visszatérni egy adott szövegrészhez és újra meghallgatni azt, ugyanis a rendszeres ismétlés lehetősége a szakanyagok megfelelő feldolgozásához nélkülözhetetlen.

Az e-könyvek hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek a praktikus és kényelmes használat miatt, kifejezetten keresettek a szakkönyvek piacán. A látássérültek számára azonban ugyanolyan kihívást jelentenek, mint a hagyományos, papír alapú könyvek. Ma már rendelkezésre áll a technológia digitális szövegek felolvasására, de a legtöbb ilyen alkalmazás a szórakoztató olvasást támogatja. A számítógép ugyan fel tudja olvasni a fájlt, de a hangoskönyv anyagban a navigálás, az adott szövegrészre ugrás nagyon nehezen valósítható meg. A szakkönyvek esetében ez jelentősen megnehezíti a munkát és nagy kihívást jelent a vak és gyengénlátó olvasók számára.

A közlemény szerint a kiadó a DAISY technológia használatával új generációs digitális állományokat kínál a látássérültek számára, amellyel számukra is egyszerűvé válik a jogi szakkönyvek tanulmányozása. Az így elkészített tartalomban akár egyes mondatok szintjén is lehetőség nyílik az olvasóknak navigálnia. A szöveg minden egyes, előre kiválasztott szintű egysége a DAISY formátummá alakítás során kap egy egyedi azonosítót, melyet a konvertáló program összegyűjt és egy tartalomjegyzékhez hasonló struktúrában mellékel az anyaghoz.

A fejlesztés érdekessége, hogy egy konkrét megkeresés alapján született meg az ötlet annak elkészítésére. Egy látássérült ügyvéd kért segítséget a kiadótól az egyik szakkiadvány kapcsán, amelyet ugyan fel tudott olvastatni a számítógépével, de visszatérni egy adott részhez már nagyon körülményes volt. Azóta rendszeresen teljesítenek hasonló kéréseket. A termékkínálatba nem kerültek be a DAISY könyvek, de a látássérültek az elektronikus kiadvány megvásárlása után konvertálási szolgáltatást díjmentesen igényelhetik.

forrás: http://m.sg.hu/cikk.php?cid=99425&cim=specialis_e_konyvek_a_latasserult_jogi_szakembereknek

Közösségi megosztás