Sikeres volt az Erasmus+ tájékoztató a Lurdy Házban

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete 2014. március 3-án az Erasmus + aktuális pályázati lehetőségeiről szervezett előadást fogyatékossággal élő hallgatók számára, a Lurdy Ház 7-es számú konferenciatermében.  Az eseményen mintegy húsz érdeklődő volt jelen, köztük hallássérült, látássérült és mozgássérült személyek.

A helyszín a  Lurdy Ház I. emelet, 7 sz. konferencia terme mind a fizikai, mind pedig az  info-kommunikációs szempontból akadálymentes: mozgássérült személyek számára fenntartott parkoló, lift, mosdó, vakvezető sáv, indukciós hurok.  Az esemény lebonyolításban jelnyelvi és írótolmács biztosította az érintettek számára a tájékoztató megértését.

A teljesen akadálymentes konferenciatermen kívül a  Lurdy Házban található még az Egyesület Egyetemes Tevézés Információs és Kutatóközpontja (ETIKK) is.  Az egyetemes tervezés az a tervezési mód, amely az emberi különbözőségekből indul ki.  Az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére fekteti a hangsúlyt.

A Tempus Közalapítvány előadója, Sinkó Zsófia tájékoztatást adott azokról a támogatási lehetőségekről, amelyek a fogyatékos személyek számára másokkal egyenlő módon teszik lehetővé a programban való részvételt.

Az Erasmus+ az Európai Unió új programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot is magában foglalja, több jelenleg futó programot (köztük az Egész életen át tartó tanulás programot) egyesítve.

Az Erasmus+program 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.

Az Erasmus+ és más tanulást ösztönző programok az EU-s állampolgárok, köztük a fogyatékos emberek mobilitásának előmozdítását szolgálják.  Ennek ellenére a fogyatékos személyek elég alacsony számban veszik igénybe ezt a lehetőséget. A tájékoztató napon Egyesületünk ezeket a programokat kívánta népszerűsíteni a fogyatékos tanulók körében. Tájékoztatót kaptunk azokról az intézkedésekről, amelyekkel, a program- másokkal egyenlő esélyeket biztosít a fogyatékos embereknek abban, hogy részükre is megvalósuljon az EU egyik alapelve a „személyek szabad áramlása” az EU-n belül, pl. az oktatás világában.  Ezt a szemléletmódot a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete is támogatja, fontosnak tartja.

A tájékozatón egy látássérült hallgató arról beszélt, hogy ő tanult kint Bécsben az Erasmus program segítségével korábban, és számára nagyon hasznos volt mind szakmailag, mind pedig magánemberként az ott eltöltött idő. Emellett bíztatta fogyatékos társait, hogy bátran próbálják ki a külföldi tanulást.

Hortobágyi Éva, az ETIKK hallássérült szakmai vezetője elmondta, hogy ő Svédországban tanult az Erasmus programban 10 évvel ezelőtt, és már akkor olyan info-kommunikációs segítséget kapott tanulmányai során, amiről itthon álmodni sem mert. Reméli, hogy az ETIKK egyetemi hallgatókat és intézményeket is tud segíteni: most első lépésként ezzel a tájékozatóval, a jövőben pedig az egyetemes tervezés eszméjének terjesztésének köszönhetően pl.: egyre több egyetemen lesz lift, indukciós hurok, vagy jegyzetelő szolgálat, és ezzel egyre több fogyatékos fiatal tanul majd tovább felsőoktatásban.

Erasmus+ esemény Lurdy 7-es termében Erasmus+ esemény Lurdy 7-es termében

Közösségi megosztás