Sikerek a Budapesti Műszaki Egyetemen

szeti személyi titkár készülék kézben tartva

Újabb eredménnyel bővült az Egyetemes Tervezés Kutató és Információs Központ dicsőség fala. Csáthi Klára, Orbán Emese, Lengyel Anna egyetemi hallgatók is díjazottjai voltak a 2014-es GTK TDK Konferenciának. A lányok kérésünkre elmondták, hogy a tesztcsoport tagjaink nagyon együttműködőek voltak a SzeTi (személyi titkár) tesztelése során, és érdeklődőek voltak. Sok ötletet és javaslatot tudtak segítségükkel összegyűjteni.

A lányok a következőket tartották fontosnak elmondani a teszteléssel kapcsolatban:

„Kutatásunk témája a Hangvilág Kft. egyik saját fejlesztésű terméke a Személyi Titkár (SzeTi), amely egy speciálisan látássérülteknek kifejlesztett, magyarul beszélő segédeszköz. Kutatásunk célja a termék vizsgálata, a helyettesítő termékeinek elemzése, továbbfejlesztési lehetőségeinek felmérése és a vevőkör bővítése új felhasználói csoportok megtalálásával. A cég e termékük termékcsaláddá bővítését tűzte ki célul, mely végeredményeként három termék fejlesztésében gondolkodnak: SzeTi Junior hat éves kor fölötti iskolás gyermekek számára, SzeTiSenior felnőtt korosztálynak a napi munkavégzésüket segítve, illetve Gyógyszerőr, mely a napi gyógyszerbevétellel kapcsolatos teendőket segítené.

Az első vizsgálataink során arra voltunk kíváncsiak, hogy a jelenlegi felhasználói célcsoport mennyire könnyen tudja használni ezt a terméket, mennyire elégedettek az eszköz funkcióival, formájával, minőségével és a felhasználói felülettel. Ehhez a felméréshez a használhatósági (usability) vizsgálatot alkalmaztuk, majd fókuszcsoportos interjú során ötletroham (brainstorming) szerűen gondolkodhattunk együtt a tesztalanyokkal a lehetséges funkciókról és formai kialakításokról, illetve megvizsgálhattuk, hogy a SzeTi mennyire állja meg a helyét a hazai piacon.”

A vizsgálatot többek között az ETIKK irodájában végeztük el látássérültek között, felmértük a termék népszerűségét a lehetséges felhasználók körében. Kérdőívvel felmértük a helyettesítő termékek (alkalmazások, szoftverek) használati szokásait.

Ezek után egy másik fókuszcsoportos vizsgálatot is végezteka lányok az ETIKK-ben, mely során minden más fajta fogyatékossággal élő emberekkel beszélgettek a felhasználói célcsoport lehetséges bővítéséről, és a fejlesztési javaslatokról, közöttük látás,- hallássérültek, mozgássérültek, értelmi fogyatékossággal élők, jobb-és balkezesek, idősek. Erre a kutatásra az ETIKK (Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont) felhasználói tesztcsoport tagjait kértük fel, akiket a fogyatékossággal élő személyeket képviselő országos civil szervezetek együttműködéseik alapján delegáltak (MEOSZ, MBE, SINOSZ, VGYKE, AOSZ).

A lányok mindezek mellett olyan látássérültekkel is készítettek személyes interjút, akik jelen voltak a SzeTi megalkotásakor és több javaslatuk is volt a termék fejlesztése folyamán, amelyeket megosztottak velünk.

A lányok elmondták, hogy nagyon hasznos volt a tesztcsoporttal együtt dolgozni, a fejlesztőknek szükségük van a tapasztalataikra és a jövőben is keresni fogják az ETIKK-et.

etikk tesztcsoport véleményezi a szeti készüléket

 

Közösségi megosztás