Különleges kontrollerek mozgássérültek számára

Lee Knight egykor sportos, egészséges kisfiú volt, aki imádott focizni. Négyéves korában spinális izomatrófiát, vagyis gerinc eredetű izomsorvadást diagnosztizáltak nála, ami egy ritka, örökletes betegség. Az ebben szenvedő beteg gerincvelő mozgató idegsejtjei folyamatosan pusztulnak, minek következtében nem képesek továbbítani az agy utasításait az izmokhoz, így azok fokozatosan elsorvadnak. Az értelmi képességekre nincs kihatással ez a betegség, idővel mégis egyre behatároltabbá válik az izmok mozgása.

Lee Knight 11 éves kora óta immár nem képes focizni, 12 évesen pedig végleg tolószékbe kényszerült. Azóta új szórakozást talált magának, mégpedig a videojátékokat, ám ahogy egyre jobban leromlott az állapota, már nem képes kezelni a hagyományos játékvezérlőket sem. Mára bal karját egyáltalán nem tudja használni, jobb kezén pedig csak a mutató- és hüvelykujját képes mozgatni. Viszont, hála a Special Effect nevű jótékonysági intézmény által kifejlesztett különleges játékvezérlőnek, Lee Knight immár újra tud játszani kedvenc programjaival.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5J2GWmoVl-k

Az intézmény folyamatos kapcsolatot ápol a betegekkel, hiszen ezeket a speciális játékvezérlőket egyfolytában módosítani kell, annak függvényében, ahogy romlik a páciens állapota. Lee Knight esetében például egy XBOX360 kontrollert alakítottak át úgy, hogy használható ujjaival tudja kezelni a gombokat, szájával pedig az irányítókart (joystick), amiben különösen érzékeny kapcsolók vannak. Mellette egy Special Effect által kifejlesztett, különleges egeret is kapott, ami egy fejhallgatóban kapott helyet, azzal egybeépítve, hangvezérléssel aktiválódó gombokkal.

 https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=evkBrzeKnZQ

A Special Effect már betegek ezreinek tette lehetővé, hogy különleges játékvezérlőik segítségével újra álélhessék azokat az élményeket, melyeket fokozatosan romló állapotuk miatt máshogy nem képesek megtapasztalni. Az intézmény technológiája lehetővé teszi, hogy olyanokon is segíthessen, akik az izomsorvadás előrehaladott stádiumaiban szenvednek. Filozófiájuk szerint mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy videojátékokkal szórakozhasson.

Amennyiben izomsorvadásban szenvedsz és többé nem vagy képes videojátékokkal játszani, keresd fel a Special Effect intézményét, akik mindenképp segíteni fognak neked.

forrás: http://gamepod.hu/hir/kulonleges_kontrollerek_mozgasserultek_szamara.html

Közösségi megosztás