Konzultáció indult az M3 metro akadálymentesítésével kapcsolatban

2016.02.29. – A BME Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszékén tett látogatásunkkor gyakorlati óra keretében mód nyílt egy részletekre is kiterjedő konzultációra. A hallgatók megismertették velünk továbbfejlesztett megoldási lehetőségeiket, vázlataikat, mi pedig megosztottuk tapasztalatainkat a különféle széktípusok mozgólépcsőn való szállításának nehézségeiről.

 

Az őszi félév kezdetekor a BME – Belügyminisztérium stratégiai együttműködési megállapodása alapján kérte fel az egyetem Rektora a Gép- és Terméktervezési Tanszéket, hogy vegyen részt a mozgólépcső akadálymentesítési programban, konstrukciós megoldások kidolgozásával. Az őszi félév során koncepcionális terveket készítettek a gépészmérnök hallgatók, kisebb csoportokban. A jelen félévben az ígéretesebb megoldásokból részlettervek készülnek, majd pedig kicsinyített fizikai modellek a működés tesztelésére.

Műszaki Egyetemen Gépészmérnöki kar hallgatókkal való konzultáció az M3 metró akadálymentesítésekor

2016.02.12. – A központunkban lezajlott második M3-as metró akadálymentesítését érintő konzultáción a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai prezentációban mutatták be koncepcionális vázlataikat a mozgólépcső akadálymentes használatának biztosítására. A megbízás szerint a mozgólépcsőre applikálható szerkezeteknél elsődleges szempontként kellett figyelembe venni a menekíthetőséget, a segítő személyzet jelenlétét, a folyamatos metróüzem biztosítását, a szélességi-hosszúsági méretkorlátokat és a terhelhetőséget.

Több kerekesszékes felhasználó is részt vett az ülésen a BKV Zrt. és a BKK Zrt. munkatársaival egyetemben. A résztvevők fontosnak tartották leszögezni, hogy a kisegítő szerkezetnél kívánalom, hogy a többi metróüzem esetén is felhasználható legyen. Továbbá kiemelték annak fontosságát, hogy a szerkezet kiegészítő és ne kiváltó szerepet töltsön be a 3-as metró felújításánál, hiszen az akadálymentesítés elsődleges szerkezetének továbbra is a liftek beépítését tartják kívánatosnak.

képek

 

2016.01.27. – A BKV Zrt., a Budapesti Műszaki Egyetem, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete az ETIKK központtal konzultációs sorozatot indított az M3-as metró felújítása során felmerülő akadálymentesítési kérdésekről.

A megbeszélésen a BKV képviselői beszámoltak a felújítás műszaki és anyagi nehézségeiről, érintve az akadálymentességet szolgáló liftek és mozgólépcsők beépítésének lehetőségeit. Az érintettek a 7 (Pöttyös utca, Ecseri út, Klinikák, Kálvin tér, Ferenciek tere, Arany János utca, Dózsa György út) jelenleg nem akadálymentesre tervezett megállók esetében keresik a megoldást, szükség esetén az alternatív megoldásokra.

Az ülésen jelent voltak a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának munkatársai, akik a mozgólépcsők kerekesszékes használatára kaptak megbízást a Belügyminisztériumtól.

kép2

Közösségi megosztás