Jogsértő, hogy a tb nem támogatja a fogyatékkal élők digitális kommunikációját

Székely Lászlón ombudsman megkereste az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontot is, amelynek szakértői véleménye is hozzájárult az AJBH alábbi állásfoglalásához.

,,Sérti az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy a társadalombiztosítás nem támogatja a kommunikációban súlyosan akadályozott, fogyatékossággal élő személyek számára a modern, digitális eszközök alkalmazását – tájékoztatta az ombudsman állásfoglalásáról az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.

A szakértői vélemények alapján a jelentés rögzíti, hogy a “szemegér” és az ehhez hasonló kommunikációs rendszerek hatékonyan támogathatják a súlyos fogyatékossággal élő emberek kommunikációját, alkalmazásuk számottevő életminőség-javulást, illetve fejlődési lehetőségeket hozhat az érintettek számára.

A panaszos sérelmezte, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elutasította a társadalombiztosítási támogatás iránt benyújtott kérelmét. Arra hivatkoztak, hogy a “szemegér” nem tartozik az egészségbiztosítás által támogatható kommunikációs segédeszközök közé.”

Idézet: http://nepszava.hu/cikk/1144953

Közösségi megosztás