,,Hol csúszik félre az akadálymentesítés?”- ülés az ETIKK-ben

Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont szervezésében ,,Hol csúszik félre az akadálymentesítés? ”munkaülést tartottak 2016. szeptember 15-én.

Számos hazai jogi szabályozás írja elő az akadálymentes környezet, infrastruktúra, közlekedés, stb. megteremtésének kötelezettségét. Az Európai Unió Strukturális és Beruházási Alapok (SBA) 2014-2020-ig történő felhasználásáról szóló jogszabály horizontális követelményként írja elő a hozzáférhetőség biztosítását a fogyatékos emberek számára minden, az SBA által finanszírozott projekt megvalósítása során.  Ma már a tervezésnél több esetben bevonják a rehabilitációs szakmérnököket és rehabilitációs környezettervezőket, nyilatkozatukat kérik egy-egy pályázat keretében megvalósult beruházás akadálymentes kialakításának igazolásához.

Ennek ellenére az új beruházások akadálymentes megvalósítása vagy a már meglévő épületek utólagos akadálymentesítése számtalan esetben nem vagy szakszerűtlenül történik meg.

A résztvevők (fogyatékos emberek szervezeteinek szakértői, a REKORE egyesület rehabilitációs szakmérnökei és környezettervezői, építészek, szolgáltatást igénybe vevők, stb), arra keresték a választ, hogy a meglévő jogszabályi, engedélyezési, működési szabályozások, gyakorlatok folyamatában hol csúszik félre a szakszerű akadálymentesítés.

Közösségi megosztás