Budapesti Központ a minden akadályt legyőző tervezésért

Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központja (ETIKK) aktív munkahely formájában mutatja be a fogyatékos emberek hatékony munkavégzéséhez szükséges környezetet.

Az egyetemes tervezés az a tervezési mód, amely az emberi különbözőségekből indul ki. Az akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére, a prevencióra kerül a hangsúly. Ennek elősegítésére nyílt meg október elején a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének (MBE) Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központja (ETIKK). Az EMMI támogatásával kialakított iroda aktív munkahely formájában mutatja be a fogyatékos emberek hatékony munkavégzéséhez szükséges környezetet olyan termékekkel, amelyek megfelelnek az egyetemes tervezés szempontjainak, ezáltal mindenki, így az Egyesület látás-, hallás- és mozgássérült dolgozóinak is alkalmasak. Az iroda speciális kialakítása lehetővé teszi továbbá, hogy fogyatékos személyek másokkal egyenlő módon tudjanak a központba bejutni, ott munkát végezni és képzésen részt venni.

Széles körű együttműködés

„A maga nemében is rendkívül különleges civil, piaci és kormányzati együttműködés az ETIKK, amely egyesíti magában a társadalmi szolidaritást, a piaci logikát, a civil kurázsit és a kormányzati előrelátást, mert közös kihívásokkal nézünk szembe a 21. században” – mondta el Dr. Lovászy László, az ENSZ fogyatékossággal élők jogaival foglalkozó nemzetközi szakértői testületének (CRPD) magyar tagja. „Mégpedig egy különösen idősödő Európában, ahol nagyságrendekkel több lesz a fogyatékossággal élő ember is, köszönhetően annak, hogy a fogyatékosságok döntően 50 év felett jelennek meg.”
A központban dolgozók munkáját ergonomikus, állítható bútorok (polcok, székek, asztalok) segítik, melyek bárki számára használhatóak, hiszen elérhető magasságúak, könnyen mozdíthatóak. Az asztalokhoz magasságában és dőlésszögében is állítható lábtartók kerültek elhelyezésre, a dolgozók adottságaihoz igazodva.

Nagyobb odafigyelés, kisebb költségek

„Az ETIKK arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ha a gyártók, tervezők, szolgáltatók jobban odafigyelnének a fogyatékos személyek igényeire, sokkal kevesebb – költséges, több esetben esztétikailag is megkérdőjelezhető – speciális eszköz előállításra lenne szükség” – hangsúlyozta Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke. „Elhanyagolható lenne továbbá azon fizikai és kommunikációs akadályok száma, amelyek megnehezítik a fogyatékos személyek mindennapi életét. Ma már kaphatók kereskedelmi forgalomban olyan termékek, amely kielégítik az egyetemes tervezés szempontjait. A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének központja ezeket a termékeket, alkalmazásokat kívánja bemutatni, hangsúlyozva ezek jelentőségét az oktatás és a munka világában.”

Okostelefontól indukciós hurokig

A munkatársak kommunikációját érintőképernyős okostelefon készülék is segíti, amely lehetőséget ad a látássérült felhasználónak a telefonálásra hangos navigációval, ugyanígy hallássérült személynek is megfelelő, aki nyakba akasztható indukciós hurkot tud csatlakoztatni a telefon fejhallgatójának csatlakozójába. Az egyetemes termékek körét ragyogóan kiegészíti a hallókészüléket használó dolgozók, vendégek és ügyfelek számára másokkal egyenlő esélyt teremtő, az iroda mennyezetére telepített indukciós hurokerősítő rendszer és az információs pultba szerelt asztali indukciós hurok, amely lehetővé teszi a háttérzajok kiszűrését. A fenti példák illusztratívak, a központ irodájában mintegy harmincféle eszköz tekinthető meg.

Akadálymentes konferenciaterem és mosdó

A Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont 7. sz konferenciatermének kialakítása ugyancsak az egyetemes tervezés szempontjai szerint történt. Vezetősáv jelöli a konferenciateremhez és ruhatárhoz való eljutást az 1. emeleten. A terem ajtaja mellett irányjelző tábla és helyiségnév tábla került elhelyezésre piktogrammal és Braille felirattal. A hallássérültek számára megfelelő akusztikus körülmények és világítás biztosított az akadálymentesített helyiségekben a szájról történő olvasás, jelbeszéd alkalmazása érdekében. A padlószegélybe ezért indukciós hurokerősítő rendszert telepítettek.
Az ETIKK részeként a Lurdy Házban meglévő akadálymentes mosdó a kialakítást követően most már teljesen megfelel az akadálymentesítési követelményeknek.
Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központ honlapja (www.etikk.hu) teljes mértékben megfelel a nemzetközi szabvány előírásainak. A honlap információihoz így mindenki hozzáférhet.
A Központnak a Lurdy Ház Igazgatósága, valamint Konferencia és Rendezvény Központja biztosított helyszínt kedvezményes feltételekkel, irodájának és konferenciatermének berendezését a Kinnarps Hungary Kft segítette, a falak színeit pedig a Poli-Farbe Festék- és Vakolatgyár támogatásának köszönheti a központ.

Etikk_1.gallery

Etikk_2.gallery

forrás: http://hg.hu/cikkek/design/15966-budapesti-kozpont-a-minden-akadalyt-legyozo-tervezesert

Közösségi megosztás