Az UIA bejelenti, hogy kitűzi a mindenki számára használható terekért járó „FRIENDLY SPACES ACCESSIBLE TO ALL” elnevezésű nemzetközi díját.

Az UIA kitűzte a mindenki számára használható terekért járó „FRIENDLY SPACES ACCESSIBLE TO ALL” elnevezésű nemzetközi díját.

A díj a hozzáférhető építészetet értékeli, amely megfelel az egyetemes tervezés alapelveinek. A díjat olyan befejezett projektek nyerhetik el, amelyek során figyelemfelkeltő, befogadó és fenntartható környezetet hoztak létre, ahol figyelembe vették az emberi sokféleséget azzal, hogy a tervezés során központi szerepet játszott az egyetemes tervezés és hozzáférhetőség.

Díjat nyerhetnek azok az építészek is, akik olyan kutatásokat végeznek, amelyek segítik a széles használói bázison alapuló tervezés elterjesztését – és annak az épített környezetre való alkalmazása – jobb megértésével jelentősen hozzájárul az életminőség javításához.

Alkalmasság

A UIA tagsággal rendelkező építészek megvalósult épületei akkor nyerhetik el a díjat, ha megfelelnek a fenti kritériumoknak és építésük 2009 január 1-je előtt befejeződött. A pályaművek lehetnek új épületek, rehabilitált terek, adaptált, újrahasznosított épületek és történelmi épületek vagy helyek.

Az építészek által végzett kutatás is nyerhet díjat, ha előmozdítja az egyetemes tervezés elméletét és gyakorlatát. Lehet téma a felhasználó részvétele a tervezésben, időseknek tervezés, antropometrikus tanulmányok, amelyekből épített környezeti sztenderdek keletkeznek, emberi interakcióra alapuló, használat utáni kiértékelés, az épített környezet érzékszervi észlelése, továbbá az építészek egyetemes tervezésre való képzésének fejlesztése. A kutatást 2012 január 1-ig be kell fejezni.

Kategóriák

Három díjat és kilenc további elismeréstadnak az alábbi kategóriákban: 1. Közterületek 2. Középületek 3. Magánépületek 4. Kutatás (különdíj)

Értékelési szempontok

Az 1., 2. és 3. kategóriás bejáratoknál az összbenyomást  értékelik és a részleteket illetően azt, hogy a projekt hogyan érintette az emberi tényezőt, ami egy helyet barátságossá, könnyen használhatóvá és élvezetessé tesz.

A 4. kategória bejáratait a kutatás gyakorlati használhatósága alapján fogják megítélni, hogy javítják-e az életminőséget a tervezés, az oktatási program minősége és hatékonysága fejlesztésével, hogy fejlesszék az építészek képzését az egyetemes és befogadó tervezés terén.

Kiválasztás

A kiválasztási folyamat kétlépcsős lesz.

1: A regionális zsűri, amelynek a tagjai az UIA ArchitectureforAllWorkProgramme-ből kerülnek ki, a projektek kezdeti kiértékelését fogja elvégezni.

2: A nemzetközi zsűri, amelynek tagjai mind az öt UIA régiót képviselik, végzi el a végső kiválasztást.

A Díjakat az UIA Díjátadó Ünnepségén adják át az UIA Kongresszuson Durbanban 2014. augusztus 6-án.Reklám

 

A második fordulóba beválasztott projekteket a UIA és az ArchitectureforAllWorkProgramme és a UIA tagszervezeteinek a honlapjain fogják közzétenni. Sajtóközleményekben is publikáljuk a nyerteseket a nemzetközi médiában.

 

A pályázat beadási határideje: 2014.03.31

eredeti link: http://www.uia-architectes.org/en/exercer/nouvelles/8300#.UzAe3Kzw9ZY

Közösségi megosztás