Áttekintettük a hazai jogi szabályozást az akadálymentesítés/egyetemes tervezés területén

Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont (ETIKK) az akadálymentesítéssel/egyetemes tervezéssel kapcsolatos hatályos jogszabályi környezet felmérése címmel munkaülés tartott január 31-én. Az ülés célja az volt, hogy feltárjuk azokat az esetleges jogi szabályozási és monitorozási hiányosságokat, amely ahhoz a helyzethez vezetnek, vezethetnek, hogy a beruházások befejezéskor mégsem felelnek meg teljességgel a különféle fogyatékossággal élő emberek számára.

 

A mintegy 30 fő részvételével lezajlott munkaülésen előadást tartottak: a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága, Budapest Főváros Kormányhivatala, Építésügyi és Örökségvédelmi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztálya, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint az ETIKK képviselői és rehabilitációs mérnökök. Az aktív megbeszélés részt vevői között ott voltak az Budapesti Építész Kamara, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Fogyatékosságügyi Főosztálya, a REKORE Egyesület, a Közbeszerzési Hatóság, a Budapest2024 Nonprofit Zrt., valamint a fogyatékos emberek szervezeteinek képviselői.

 

A tartalmas munkaülés első következtetése az volt, hogy amennyiben az e területen szerzett tapasztalataik alapján a fogyatékos emberek szervezeteinek képviselői, valamint a szakmérnökök jogszabály módosítási/pontosítási javaslattal kívánnak élni, illetve kidolgoznak egy megfelelő monitorozási mechanizmust, a döntéshozók nyitottak ezek megvitatásra és a mindenki számára előnyös megoldások bevezetésére.

 

A munka tehát folytatódik az ETIKK koordinációjával annak érdekében, hogy akadálymentes, mindenki számára alkalmas, épített környezet, termékek és szolgáltatások jöjjenek létre.

A részletes program megtekintése

 

csoportkép

 

Közösségi megosztás