A Nagyvárad téri segélyhívót vizsgálta meg az ETIKK csapata

Látássérült és különböző mozgássérült személyek szempontjából vizsgálta az ETIKK csapata a Nagyvárad téren található segélyhívó oszlopot. Fontosnak tartjuk, hogy egy segélyhívó mindenki számára hozzáférhető legyen.

Az alábbi megállapításokat tettük:

Az automata kiképzése egyszerű, vandálbiztos, a minimális stabil forma biztosított: legömbölyített sarkú háromszög keresztmetszettel, egyszerű lényegre törő, figyelemfelhívó és kontrasztos felirattal kialakított. A beépített segélyhívó panel az egyik oldalán, eltéveszthetetlenül megtalálható (gyengénlátó kollégámnak is, bár azon gondolkodott, hogy melyik a nyomógomb és melyik a hangszóró), Braille feliratozás hiányzik. A panel magassága nehezen elérhető kisgyerekek számára és azok számára, akik nehezen emelik karjukat. A beszélgetési távolság kerekesszékből viszonylag nagy.

A segélyhívó oszlopokat számos esetben padka mellé teszik, amely akadályozhatja a melléállást kerekesszékkel. A telepítésnél erre figyelni kell. Fontos továbbá, hogy a segélyhívó oszlophoz vezető úthoz vakvezető sáv vezessen, a kerekes székkel és a bizonytalanul közlekedők számára pedig megfelelő szélességű és burkolatú út vezessen. A tapasztalatokat eljuttatjuk az illetékesekhez, annak reményében, hogy elvégzik az apróbb javítást, mely által a segélyhívó valóban mindenki által használható lesz.

segélyhívó a Nagyvárad téren kerekesszékkel tesztelve segélyhívó a Nagyvárad téren látássérült szemszögből segélyhívó a Nagyvárad téren

Közösségi megosztás