A Bradley időmérő, amit érinteni és látni kell

A Bradley időmérő, amit érinteni és látni kell

Nem lenne-e nagyszerű, ha meg tudná nézni az időt egy elsötétített moziban, az okos telefonja felvillantása nélkül? Mi lenne, ha egy elhúzódó munkaebéden nem kellene lenéznie a karórájára ahhoz, hogy megtudja, mennyi az idő?

A Bradley „időmérő” óra tervezők, mérnökök és látássérült emberek együttműködésével készült és megváltoztatja az óráinkhoz való viszonyunkat. Nem kell néznie az óráját, hogy meg tudja mondani az időt, és ezért hívjuk a Bradleyt óra helyett időműnek.

Egy innovatív design karóra, ami mindenkinek hozzáférhető, a vakokat is beleértve, mert érintésre mondja meg a pontos időt. A Bradley egy tapintható időmű, ami az időt nemcsak láthatóvá, hanem érezhetővé is teszi.

 

A Bradley óra működése

A hagyományos órák helyett az időt két golyós csapágy mutatja, egyik felül a perceket, másik oldalt az órákat. A két csapágy össze van kötve egy mágnes segítségével az óraszerkezettel az óra számlapja alatt. A mágnesek egy enyhe csuklórázás hatására visszaugrasztják a csapágyakat a pontos időhöz, akkor is, ha azok az érintés hatására elmozdulnak. A Bradley óraszerkezete titániumból készült, sima felületű, könnyen tisztítható és tartós. Az óraszíj rozsdamentes acélból, sűrű hálós szövetből és bőrből készült, háromféle színben elérhető: mustársárga, olajzöld és ezüstkék. Az óra egy precíz Swiss Quartz szerkezettel működik. Speciális érintőfunkciós megoldású, modern, minimalista formatervezésű kiegészítő mindennapi és hivatalos használatra.

 

Néhány adat:

Átmérő: 40 mm

Magasság: 11,5 mm

Anyag: titánium (elülső számlap és oldala) és rozsdamentes acél (hátlap)

Színes óraszíj: sűrű hálós szövet (elöl) és bőr (hátul)

Kvarc (óraszerkezet): Ronda Quartz (svájci készítés)

Vízállóság: 50 m

 

A Bradley fejlesztése

A Kickstarter projektjeként az elmúlt két évben több változatot is teszteltek, amelyet több szempontból is végigbeszéltek tervezőkkel és felhasználói csoportokkal. A Bradley koncepciója Hyungsoo-tól, az Eone design cég alapítójától származik, aki rájött, hogy a legtöbb karórához és faliórához látásra van szükség, ami ezeket minimum kényelmetlenné, ha nem egyenesen használhatatlanná teszi a látássérültek számára. Jelenleg két óratípus elérhető vakok számára: beszélő órák és analóg órák, nyitható fedéllel, így ujjal megérinthető. Egyik használata sem egyszerű. A beszélő órákat nehéz hallani a forgalmas utcákon és a vasútállomásokon, az analóg órák mutatói érintésre könnyen eltörnek és drága a javításuk.

 

A divat és a funkció találkozik

Sok látássérült felhasználóval találkoztunk a tervezés és az ötletgyűjtés során, és érdekes volt látni, milyen összhangot láttak a vak felhasználók az óra kinézete és működése között. Szinte az összes találkozón a prototípus anyagára, méretére, színére és stílusára kérdeztek rá először.

Az Eone Csapat tervezőinek munkája, akik hisznek az egyetemes tervezés erejében, és keresik az együtt-tervezés lehetőségeit, mint a Bradley-nél, amit sokan tudnak használni korra, nemre és képességekre való tekintet nélkül. A képességek és fogyatékosságok teljes spektrumának szóló tervezéssel felsőkategóriás termékeket gyártanak és szolgáltatásokat nyújtanak. A Bradley óránál egyformán figyelembe vették a látók és a látássérültek igényeit, egyedi funkciót és sokoldalúságot adva a terméknek, hogy a Bradley biztosan olvasható legyen tapintással, de megtartsa a klasszikus és modern esztétikumát.

 

Bradley Snyder inspirálta a tervezőket

A Bradley-t Lt. Brad Snyder után nevezték el. Brad teljesen elvesztette a látását egy bombarobbanás következtében, mialatt Afganisztánban szolgált tűzszerészként. Brad elhatározta, hogy folytatja aktív életstílusát , nevezett  és nyert két arany és egy ezüst érmet úszásban a 2012-es londoni paralimpián. Brad Snyder felülírja a vak emberekről alkotott sztereotípiáinkat és tévképzeteinket azáltal, hogy a vakságát könnyedén éli meg és nem engedi, hogy megakadályozza nagy tettek végrehajtásában. Ugyanígy, az Eone keresi a Bradley-hez hasonló, mindenki számára használható termékeket eredményező közös tervezés lehetőségét.

„Ha nem vesszük természetesnek a minket körülvevő mindennapos használati tárgyakat, remélhetőleg csökkenthetjük a tervezés során a sérülteket sújtó akadályokat.”

 

karóra amin tapintható a pontos idő

karóra amin tapintható a pontos idő

videó: https://d2pq0u4uni88oo.cloudfront.net/projects/591603/video-264710-h264_high.mp4

forrás: http://www.kickstarter.com/projects/eone/the-bradley-a-timepiece-designed-to-touch-and-see

Közösségi megosztás