A Központ kialakításának szempontjai

Mozgássérültek számára

Biztosítjuk az épület akadálymentes megközelítését, a parkolást, a bejáraton, illetve a szélfogón történő átjutást, a szintkülönbségek áthidalását, a közlekedők és az egyes helyiségek használatát. A kilincsek és kapaszkodók mindenütt „U” alakúak. A terek szervezésénél és a benyúló térelemek elhelyezésénél fokozottan ügyelünk a kerekesszékes helyigények biztosítására. Az asztaloknál a térdszabad rész kialakítása révén a kerekesszékes személyek kényelmesen be tudnak ülni az asztalok alá.

Vakok és gyengénlátók számára

Vakok és gyengénlátók bevonásával alakítottuk ki a vezetősávokat. Az ajtók minden esetben kontrasztosan jelennek meg (fehér falfelület – szürke tokszerkezet). A kapcsolók, nyomógombok, használati eszközök kontrasztos színűek a fehér csempe vagy festett falburkolatok színéhez képest. Minden esetben elkerültük az olyan kialakítási módokat, ahol nehezen érzékelhető, a megengedettnél nagyobb benyúlású elem helyezkedett el a vezetősáv mentén.

Siketek és nagyothallók számára

Elsősorban az információhoz és az oktatáshoz kell hozzáférést biztosítani. Az indukciós hurok meglétét a pulton és a helyiség bejáratánál piktogrammal jelöljük, hogy a hallássérült személy át tudja állítani a hallókészülékét az induktív jelek fogadására a megfelelő helyen.

Értelmi fogyatékossággal élők számára

Színkódokkal és táblákon levő piktogramokkal könnyítjük meg az épületben való tájékozódást.

Autizmussal élők számára

Táblákon levő piktogramokkal könnyítjük meg az épületben való tájékozódást.

Jogszabályi háttér

A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményt az Európai Unió ratifikálta, a tagállamok aláírták és többségük szintén ratifikálta.

Az ENSZ Egyezmény elismeri a fizikai, társadalmi, gazdasági és kulturális környezet, az egészség és oktatás, valamint az információ és a kommunikáció hozzáférhetőségének fontosságát ahhoz, hogy a fogyatékossággal élő személyek képessé váljanak valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes gyakorlására.

Az Egyezmény azt is előírja, hogy a részes államok ‘elősegítik az egyetemes tervezést a szabványok és irányelvek kidolgozása során’ és ‘kutatásokat és fejlesztéseket valósítanak meg, vagy segítenek elő az egyetemesen tervezett áruk, szolgáltatások, eszközök és létesítmények vonatkozásában’.

Az egyetemes tervezés terjesztése mellett tehát mind az Európai Unió, mind pedig a tagállamok elkötelezték magukat.

Közösségi megosztás