A Központ célkitűzései

Célok:

1.) Az egyetemes tervezés és a befogadó tervezés eszméjének terjesztése (Universal Design, Design for All, Inclusive Design)

D7K_9489PS

2.) Mindenki számára használható termékeket bemutató és képzési központ munkáltatóknak és szakmai szervezeteknek, médiaszakembereknek és újságíróknak

D7K_9558

3.) Akadálymentes képzési és munkavégzési gyakorlati bázis kialakítása a felsőoktatásban és a felnőttképzésben

D7K_9464

4.) Támogató technológiák bemutató központja a fogyatékossággal élő személyek számára

D7K_9540

5.) Kutatási és szakértői központ, tesztelőközpont adatbázissal és könyvtárral (műhelymunka lehetősége kutatók és PhD hallgatók részére)

D7K_9444

6.) Tanácsadó központ közbeszerzésekhez

D7K_9565

7.) Akadálymentes helyszín biztosítása hivatalos tanácskozásokra és rendezvényekre

D7K_9481PS

Kerekesszékben ülő munkavállaló
Kerekesszékben ülő munkavállaló

1.) Az egyetemes tervezés terjesztése

Előadások szakmabelieknek és érdeklődőknek.
Bizonyára többünkben felmerül a leplezetlen kérdés, mégis kinek segít ez a beruházás és az egyetemes tervezés eszméje mire jó? Idősödő társadalomban élünk, ahol egyre tovább kell dolgozni. Mindenki – beleértve a fiatalokat is – kerülhet valamilyen korlátozottságba.

Több szakmában és képzésben az elmúlt évtizedekben orvosi alkalmassághoz kötötték a felvételt, ezért a mozgásukban korlátozottak, hallás- és látássérültek a műszaki és más oktatási intézmények többségébe gyakorlatilag be sem kerülhettek. Az informatika rohamos fejlődése, a mérnöki tevékenység jelentős részének számítógépes lehetőségei azonban alkalmassá teszik a fogyatékossággal élő embereket is arra, hogy teljes mértékben ellássanak mérnökirodai, tervezői, szakértői tevékenységeket és számítógéppel végzendő munkákat. Ezért számukra is biztosítani kell az oktatás lehetőségét. A felvételihez kötött orvosi alkalmassági vizsgából, valamint az akadálymentesség követelményeinek egyáltalán nem megfelelő épületekből adódóan sok oktatási intézménynek eddig nem volt mozgássérült, látássérült illetve értelmileg akadályozott tanulója. A fogyatékossággal élő és az idősödő emberek egyaránt aktív tagjává válhatnak a társadalomnak, ha a megfelelően használható környezet biztosítva van számukra.

2.) Mindenki számára használható termékeket bemutató és képzési központ munkáltatóknak és szakmai szervezeteknek, médiaszakembereknek és újságíróknak

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) olyan szolgáltató központot hozott létre, amelynek berendezései mindenki, így a fogyatékos személyek számára is alkalmasak.

Ha a gyártók, tervezők, szolgáltatók egy kicsit jobban odafigyelnének a fogyatékossággal élő személyek igényeire, sokkal kevesebb speciális eszköz előállítására lenne szükség, és elhanyagolható lenne azon fizikai és kommunikációs akadályok száma, amelyek megnehezítik a fogyatékos személyek mindennapi életét. Ma már kaphatóak kereskedelmi forgalomban olyan termékek, amelyek kielégítik a „mindenki számára tervezés” szempontjait. A Lurdy Házban kialakított kiválósági központ ezek bemutatását kívánja megvalósítani, hangsúlyozva ezeknek a termékeknek a jelentőségét az oktatás és a munka világában.

3.) Akadálymentes képzési és munkavégzési gyakorlati bázis kialakítása a felsőoktatásban és a felnőttképzésben

Az egyetemes tervezés elvei szerint kialakított iroda- és oktatóterem-komplexumban egyetemi hallgatók is eltölthetik nyári gyakorlatukat, valamint jelentkezhetnek önkéntes munkára is. A támogató technológiákat fogyatékossággal élő munkavállalóink használják, így a hallgatók első kézből tapasztalhatják meg ezek működését. Az egyetemes tervezés szempontjainak megértéséhez és megfelelő gyakorlati alkalmazásához nagyon fontos feladat a társadalom érzékenyítése. Az óvodákban és általános iskolákban az esélyegyenlőségi órák és a digitális tananyagok fejlesztése folyamatban van.

Cél a munkahelyek helyes ergonómiai kialakításának bemutatása is, mivel a munkatársakra való odafigyelés hosszú távon megtérül. Az idősödő társadalomnak és az elöregedő munkavállalói rétegnek szüksége van azokra a megoldásokra, amelyeket jelenleg a fogyatékossággal élő emberek használnak.

4.) Támogató technológiák bemutató központja a fogyatékos személyek számára

A felhasználók oktatása nagyon fontos. A fogyatékossággal élő embereket is meg kell tanítani arra, hogy tudják, mire van szükségük és tudják, hogy azt hogyan kérjék. Az irodai munkahelyet fogyatékossággal élő (mozgássérült, hallássérült) dolgozók használják, az irodai munkavégzéshez minden eszköz rendelkezésre áll.

5.) Kutatási és szakértői központ, tesztelőközpont adatbázissal és könyvtárral (műhelymunka lehetősége kutatók és PhD hallgatók részére)

A képzési, illetve gyakorlati bázison az alapvető fizikai és kommunikációs akadálymentesítési körülmények biztosítottak. A kutatások számára fogyatékossággal élő személyekkel való konzultációs lehetőséget kínálunk minden tartományból.

Cél a fenntarthatósági szempontok egyenrangú részévé válni.

Az egyetemes tervezés a fenntartható fejlődés fontos szociális eleme. Hozzájárul a gazdasági és környezeti fenntarthatósághoz: egy termékkel több felhasználó érhető el, csökken a termék gyártási költsége, és a termékek az életcikluson átívelő változásokhoz az alakíthatóságuk révén egyszerűen, költségek és átalakítások nélkül alkalmazkodni tudnak.

7.) Akadálymentes helyszín biztosítása hivatalos tanácskozásokra és rendezvényekre

Az érdekvédelmi szervezetek, a fogyatékosságüggyel és az idősödő generációval kapcsolatos rendezvények, termékbemutatók és mindenki számára nyitott rendezvények ideális helyszíne a Lurdy Ház akadálymentes konferenciaterme. A 7. számú konferenciateremhez és a ruhatárhoz vezetősáv irányítja el a látogatókat, a honlapon az előzetes tájékozódáshoz hangostérkép is letölthető. A helyiség Braille írásos, piktogrammal ellátott helyiségnév-táblával is jelölve van, amely megfelel az akadálymentes információs táblák nemzetközi követelményeinek is. A kontrasztos feliratok, piktogramok az infokommunikációs akadálymentesítés elemei, amely segíti a külföldiek, értelmi fogyatékossággal élők, látássérültek, autizmussal élők, olvasási problémával küzdő látogatók tájékozódását. A helyiségbe kerekesszékkel is be lehet jutni, amelynek a helyigénye is biztosítva van. Jobb és bal kézzel egyaránt használható írótáblák, karfás és karfa nélküli székek választhatóak egyéni igények szerint. Az előadói asztal térdszabad kialakítású. Indukciós hurok, FM rendszerű adó és vevő is rendelkezésre áll, akár mindkettő kipróbálható. Projektor, vetítővászon, laptop, szinkrontolmácsolási rendszer, kétfelhasználós digitális tábla is biztosítható konferencia rendezésére.

Igény szerint jegyzetelést, írótolmácsolást végző képzett személy vagy jelnyelvi tolmács is rendelhető a konferenciákra előzetes bejelentés alapján.

A 24 fős oktatóterem bérelhető kisebb csoportok számára. Az előadás alatt ergonomikus tollakat biztosítunk a jegyzeteléshez. Az egyetemes tervezés elvei szerint megtervezett használati tárgyakat ki lehet próbálni, többek között anatómiai pohárból lehet inni.

 

 

Közösségi megosztás