Miért versenyeznek ma egymással az információs technológia ipar résztvevői

Miért versenyeznek ma egymással az információs technológia ipar résztvevői annak érdekében, hogy minél több hozzáférhetőségi elemet építsenek be a mobil telefonokba és tabletekbe, és miért lehetne a hozzáférhetőség biztosítása a legjobb hűség program, amelyről valaha álmodtak? Hallgassuk meg ezt a beszélgetést!

A: A hozzáférhetőség a legjobb hűségprogram, amit el lehet képzelni. Hatékonyabb, mint bármilyen légitársasági törzs utas kártya, más hűségkártyák vagy ilyesmik.

J: Ez jól hangzik.

Jonathan Hassell Axel Loblois-val beszélget a hozzáférhető mobiltelefonokról.

J: Ma Axel Leblois-val beszélgetek, aki a G3ICT vezérigazgatója, amely egy globális kezdeményezés az IKT szektorban. Köszönöm, hogy időt szakított ma ránk, Axel!

A: Én köszönöm a lehetőséget!

J: Ön Atlantában dolgozik, és mi először San Diegoban találkoztunk.

A: Pontosan.

J: Hogyan mutatná be a G3ICT-t azoknak, akik nem ismerik? Mik a céljai?

A: A Globalis Kezdeményezés a Befogadó Információs és Kommunikációs Technológiáért akkor indult, amikor 2006-ban az ENSZ hosszú tárgyalások eredményeképpen elfogadta a Fogyatékos Emberek Jogairól Szóló Egyezményt. Ez fontos mérföldkő a fogyatékossági mozgalom életében, mert ez az első egyezmény, ami a fogyatékos emberek jogait védi. Ők nagyon aktív szerepet játszottak annak létrejöttében. Ez először fordult elő a nemzetközi jog története során. És ez a technológiának volt köszönhető. Amíg a tárgyalások az ENSZ-ben zajlottak, New Yorkban, az ENSZ székházában, az egyezményt kidolgozó bizottság elnöke, aki a G3ICT elnöke is, lehetővé tette, hogy a folyamat követhető legyen az interneten. Ennek köszönhetően sokan a világ minden tájáról ötleteket, javaslatokat fogalmaztak meg a tervezettel kapcsolatban, témákat vetettek föl, így az egyezmény szövege rendkívül gyakorlatias lett és hasznos a fogyatékos embereknek és a kormányoknak egyaránt. Korábban, amikor fogyatékosságról beszéltünk, az épített környezetre és a közlekedésre gondoltunk. Az egyezmény az épített környezet, a közlekedés, az információs és kommunikációs technológiák és az alkalmazások hozzáférhetőségéről beszél. Hirtelen egy egyszerű fogalom összetettebbé vált. Mert hirtelen hozzáférhetővé kellett tenni a telefont, a televíziót, a honlapokat, az ATM-eket, az elektronikát, a szavazógépeket, az elektronikus dokumentációkat és a kormányzati szolgáltatásokat. Minden digitális lett. Az ipar, a fogyatékos emberek, és a közszféra együttműködése révén kialakult a tematika és megoldások születtek a világ minden táján. Ezért jöttünk létre, ezen dolgozom már 7 éve.

J: Mi az, ami igazán segítheti a fogyatékos embereket és az időseket?

A: A mobil platform egy hatalmas lehetőség. Az elmúlt 5 évben több mobiltelefonos fejlesztést láthattunk a hozzáférés és a közvetítés területén, mint az IT egész eddigi története során. Megfigyelhető egyfajta I-Jelenség (az I-Phone-ról neveztem el), azaz az eladók versengenek, hogy melyikük terméke hozzáférhetőbb. Ez azért van, mert a tablet és a mobiltelefon hozzáférhetőségi elemei nemcsak a fogyatékos embereknek, hanem az ép személyeknek is hasznos. Széles a spektrum. Például, ha olyan helyen vezet, ahol vezetés közben tilos mobiltelefont használni, hangvezérléssel, érintés nélkül is tudja aktiválni a telefont. Ez nagyon hasznos egy kétoldali végtagbénulással élő embernek is. Vagy ha erős napsütésben nem tudja elolvasni a képernyőt, a képernyőolvasó Önnek is hasznos lesz. Mennyivel inkább egy vak embernek?! Fantasztikus! Az SMS-t kiválóan használhatják egymás közti kommunikációra a siket emberek. A mobil technológiák tehát hasznosak a fogyatékos és az ép embereknek egyaránt. Elfér a zsebünkben és a kezünkben, hordozható és mindig elérhető. A GPS-sel meg tudjuk határozni a földrajzi pozíciónkat, az egymás közelében lévő eszközök kommunikálhatnak egymással. Hihetetlen! Vannak viselhető eszközök is: szemüvegek, karórák, a jövőben akár implantátumok. Folyamatosan fejlesztjük a szolgáltatásainkat, és találkozunk évente egyszer egy M-Enabling csúcstalálkozón Washingtonban a mobiltelefonipar szereplőivel, amelyek érintettek a hozzáférhetőség témájában. Elképesztő mennyiségű találmány, újítás, új alkalmazás és szolgáltatás kerül piacra ezekből a termékekből. A mobiltelefon általános érintkezési felületté fog válni mindenki számára: távirányító az otthoni klímaberendezéshez, ATM a bankban, a feliratozásnál képernyő a moziban. Az oktatásban a tablet nagy segítség lesz a fogyatékos diákoknak.

Ez az interjú kapcsolódik a nemsokára megjelenő könyvemhez, melynek címe: A hiányzó 20% befogadása. A könyv segítségével a cége által gyártott digitális termékek hozzáférhetőek és használhatóak lesznek minden ügyfele számára, a legalacsonyabb áron.

Közösségi megosztás