Korlátliftet középületbe ne – MEOSZ állásfoglalás

MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYESÜLETEINEK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

Ügyiratszám: – /2014. Ügyintéző: dr.Hegedüs Lajos Budapest 2014. 05.30.

Állásfoglalás

Szövetségünk a különböző helyszíneken megvalósuló akadálymentesítési programokkal kapcsolatban, a nyilvános, rendszeres használati követelményű helyszíneken, esetenként, egyes megfelelő hozzáértéssel és szakmai kompetenciával nem rendelkező emberek által fizikai akadálymentesítési eszközként alkalmazni kívánt, különböző típusú lépcsőjáró szerkezetekkel (akkumulátoros, vagy kézi működtetésű hernyótalpas lépcsőjáró, bolygókerekes lépcsőjáró, stb.) kapcsolatban a következő egységes állásfoglalást adja ki.

Akadálymentesítési eszközként, bárki számára korlátozás nélkül használható, nyilvános közhasználatú épületekben a lépcsőjáró szerkezetek, sem a hatályos jogszabályi előírások, sem a biztonságos és mindenki számára egyenlő hozzáférési lehetőséget nyújtó használhatósági szempontok, sem az EU tagországaiban kialakult nemzetközi gyakorlat alapján sem alkalmasak a mindenki számára használható akadálymentes környezet megteremtésére.

Ezek az eszközök, nyilvános használatra szolgáló helyszíneken közintézmények, közhasználatú épületek, létesítmények) nem biztosítják az önálló, biztonságos, folyamatosan rendelkezésre álló használhatóság jogszabályi és emberi jogi követelményeit.
A különböző lépcsőjáró szerkezetek kizárólag egyedi, eseti, nem rendszeres, nem nyilvános, kisegítő megoldásként használhatók, pl. egy -egy kerekesszéket használó családtag, család által történő mozgatására, betegszállító szervezetek, támogató szolgálatok által végzett eseti szállítások esetén, olyan esetekben, ahol a szállítás más módon nem valósítható meg és az eszközök kezeléséhez folyamatosan rendelkezésre áll, az eszköz szakszerű és biztonságos használatára kiképzett, legalább 2 főszemélyzet.

Kérjük, hogy a tervezők, a kivitelezők és a rehabilitációs környezettervező szakmérnökök ne javasolják, ne alkalmazzák és ne fogadják el akadálymentesítési eszközként ezeket a berendezéseket.
Szövetségünk feladata, hogy bármely rendelkezésre álló eszközzel megakadályozzuk azt, hogy erre alkalmatlan berendezések akadálymentesítési eszközként felhasználásra kerüljenek középületekben.

Dr.Hegedüs Lajos

A MEOSZ elnöke (rehabilitációs humán és műszaki szaktanácsadó)

Közösségi megosztás