Jóváhagyták a Design for All szabványt!

A PR 17161-es európai szabvány tervezet „Egyetemes tervezés- a termékek, áruk és a szolgáltatások egyetemes tervezéssel történő akadálymentesítése – a felhasználók körének kibővítéséről (“Design for All – Accessibility following a Design for All approach in products, goods and services – Extending the range of users”” elfogadásra került 2017 szeptemberében az európai szabványügyi szervezetek részéről. A Bizottság 473-as mandátumának legnagyobb eredménye ez az európai szabvány, amelynek kidolgozásában az EDF a kezdetektől részt vett.

Tizenhárom ország szavazott az szabványtervezet mellett (Ausztria , Finnország , Franciaország , Írország, Olaszország, Málta, Norvégia , Lengyelország, Szerbia , Szlovákia , Spanyolország, Svédország Törökország) Kettő ellenne (Németország és az Egyesült Királyság) tizenhárman tartózkodtak. Több mint 300 észrevétel gyűlt össze a konzultáció során beleértve azokat az észrevételeket, amelyeket az EDF tett a szabványosítással foglalkozó e-mailes szakértői csoporttal együttműködve, amely a dokumentum megszavazását javasolta.

Az észrevételek feldolgozásáért felelős műszaki bizottság 2018 januárjában ülésezik, majd ezt követően kerülhet sor a jövő év végén a végleges szabvánnyal kapcsolatos hivatalos szavazásra. Ez a szabvány minden szervezet számára útmutató ahhoz, hogy képviselje a „Tervezés mindenkinek, vagy „Egyetemes tervezés”megközelítést, amely hozzáférhető termékeket, árukat és szolgáltatásokat eredményez. Amennyiben elfogadják, akkor ezt a szabványt követve potenciálisan elvárható a hatóságoktól, hogy tegyenek eleget a különböző, a hozzáférhetőséggel kapcsolatos szabályozásoknak, (például a közbeszerzéssel kapcsolatos jogi szabályozásnak)

https://www.din.de/en/getting-involved/standards-committees/naerg/drafts/wdc-beuth:din21:274543031

Közösségi megosztás