Játszóterek mindenki számára

Miért pont hozzáférhető játszóterek?

 

Mert a kerekesszékes gyerekek nem tudnak faforgáccsal beszórt játszótereken játszani. Az izomproblémával élők kieshetnek a háttámla és oldalvédő nélküli hintákból és a látás- és hallássérült gyerekek is előnyt kovácsolhatnak a speciálisan tervezett felszerelésekből.

Az új szövetségi jogszabályok emberi jogként tételezik a hozzáférhetőséget. Az új szabályok szerint az új építésű és az átépített játszótereknek kerekesszékbarát felületekkel és felszerelésekkel kell rendelkezniük, ami segíti a fizikai kihívásokkal küzdő gyerekeket a játszótéren való mozgásban.

 

Biztonságos játszótéri felület

csúszásmentes gumi borítású játszótéri burkolat

A sima felületeket tartják a leghozzáférhetőbbnek. A kéregőrlemény- és gumicsempék szintén megfelelnek a sztenderdeknek. A játszótér felszínének elég rugalmasnak kell lennie, hogy párnaként fogja fel az eleső gyereket.

 

Átkelőhelyek

gyerek játszótéri lépcsős mászóka

Az átkelőhely egy alacsony lépcsőfok, amin át jól be lehet hajtani kerekesszékkel a játszótérre. Az egyik oldala legyen korlát nélküli, hogy a kerekesszék be tudjon hajtani rajta, de legyenek rajta kapaszkodók. A többi lépcsőfok, amivel meg lehet mászni a szerkezetet, ne legyenek 15 cm-nél magasabbak.

 

Rámpák, mint a játék részei

rámpás akadálymentes játszótér

Rámpa kell, ha a játék több, mint 20 magasított részből áll, és a negyedükhöz kell kapcsolódnia. Egy magasított rámpa nem lehet 30 cm-nél magasabb, és nem lehet 2 cm-nél magasabb 30 cm-enkénti hosszúságnál.

 

Hozzáférhető hinta

hozzáférhető hinta

Sokféle hozzáférhető hinta van.  A legtöbbhöz tartozik háttámla és biztonsági lánc. Vannak olyanok, amikbe a kerekesszék elhagyása nélkül is be lehet szállni.

 

Hangos játékelemek

hangos játékelemek

Ezek közé tartoznak a dobok, harangok és más zajkeltő és zenélő eszközök.

 

Látássérültek játékelemei

Látássérültek játékelemei

Vannak olyan játszóterek, amelyekben vannak Braille feliratok látássérülteknek.

Más példák is vannak látássérülteknek: szövetek és illatos kertek.

 

Biztonsági kerítés

Biztonsági kerítés

A kerítés bent tartja a gyerekeket a játszótéren és megóvja őket a külső veszélyektől: pl. utak, árkok és víztömegek.

 

Egyetlen bejárat

egyetlen bejárat a játszótérhez

Ha egyetlen bejárata van a játszótérnek, a szülők és gyerekvigyázók könnyen tudnak figyelni a gyerekekre, és csökken annak a valószínűsége, hogy a gyerekek észrevétlenül kimennek a játszótérről.

 

forrás: http://apps.npr.org/playgrounds/

Közösségi megosztás