Akadálymentes belvárosi térkép készül

A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének dolgozói és ifi csapatának tagjai is részt vettek augusztus 9-én az  OpenStreetMap által szervezett programon, mely során kerekesszékes segítőkkel és önkéntesekkel a Belváros minél nagyobb szeletét térképeztük fel akadálymentességi szempontból.

Új, ingyenes internetes térkép készül Budapest belvárosáról, amelyen megjelölik az akadálymentes épületeket és közterületeket. Ez alapján a mozgáskorlátozottak előre meg tudják majd nézni, hogy például az a bolt, vagy közintézmény, ahova el szeretnének jutni, megközelíthető-e kerekesszékkel. Az akadálymentes térképet bárki bővítheti, így 1-2 éven belül akár az összes nagyváros felkerülhet rá.

Csak a fővárosban 60-70 ezer mozgáskorlátozott él, közülük legalább 10 ezren használnak kerekes széket. Magyarországon eddig nem volt olyan térkép, amelyen jeleznék, hogy az épületek és az oda vezető utak akadálymentesek-e. Most több tucatnyi ép és mozgássérült ember arra vállalkozott, hogy közösen feltérképezik az akadálymentes helyeket, első körben Budapest belvárosában.

A térképen az utak és járdák mellett például a parkolókat, éttermeket, boltokat és közintézményeket is jelölik, hogy akadálymentesek-e.

Bodó Péter, az Akadalymentesterkep.hu üzemeltetője az M1 Híradónak elmondta: a kerekes széket használók meg fogják tudni nézni a térképen, illetve egy útvonaltervező használatával, hogy el tudnak-e jutni az adott szolgáltatóhoz, illetve be tudnak-e menni.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint az új térkép nemcsak a kerekes székeseknek, hanem például a babakocsit toló kismamáknak is segít.

 

forrás: http://www.hirado.hu/2014/08/10/akadalymentes-terkep-keszul-budapesten/

 

Akadálymentes belvárosi térkép készül a sérült emberek segítségeével Akadálymentes belvárosi térkép készül a sérült emberek segítségével Akadálymentes belvárosi térkép készül a sérült emberek segítségével Akadálymentes belvárosi térkép készül a sérült emberek segítségével

Közösségi megosztás