3-as metró: kerekesszékes mozgólépcsőn töri a fejét a Belügyminisztérium

Az M3-as metróvonal felújítására vonatkozó támogatási kérelmet a BKV Zrt. benyújtotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) részére, a kérelem elbírálása folyamatban van – közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában hétfőn.

Tóth Bertalan (MSZP) képviselő azzal a kérdéssel fordult Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, hogy a fővárosi agglomerációs járatok nehézségei után az M3-as metró felújításának finanszírozása is veszélybe került-e.

Az államtitkár válaszában emlékeztetett arra, hogy a szerelvények felújítására – amely nem uniós támogatással történik – már szerződést kötött a BKV Zrt. és a Metrowagonmash Nyrt., a szerelvények felújításához a kormány állami kezességvállalást nyújt a főváros 60 milliárd forint összegű forrásbevonásához.

Az uniós támogatásban részesülő infrastrukturális fejlesztés 125 milliárd forintos támogatási összeggel szerepel egy múlt évi kormányhatározat mellékletében. A leírás szerint a budapesti M3-as metróvonal Kőbánya-Kispest és Újpest központ állomások közötti vonalán felújítják a vágányfelépítményt, az alagútszerkezetet, az áramellátást, a mozgólépcsőket, a távközlési és felügyeleti rendszereket és az állomásokat, valamint a Kőér utcai járműtelepet, az állomások egy részét pedig akadálymentesítik.

Fónagy felidézte, hogy az infrastruktúra felújításával kapcsolatban 2015-ben KÖZOP forrásból részletes megvalósíthatósági tanulmány készült. A projekt keretében 10 állomáson felvonókat, valamint egyes állomásokon funkcionálisan új, a fix lépcső mellé mozgólépcsőt telepítenek. Így 13 állomáson lesz felvonó.

Az államtitkár kiemelte, hogy a a BKV Zrt.-vel megvizsgáltatják a nem teljes körűen akadálymentesíteni tervezett állomásoknál felszíni akadálymentes pótló buszjárat elindításának lehetőségét.

Ezen túl a Belügyminisztérium felkérésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jelenleg egy olyan megoldás kidolgozását végzi, amely a mozgáskorlátozottak, kerekes székkel utazók biztonságos közlekedését segíti a mozgólépcsőkön.

forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20160201_3as_metro_kerekesszekes_mozgolepcson_tor

 

Közösségi megosztás